Wyrażenia algebraiczne
Ela: Dane są wyrażenia W(x)=−8x+4, P(x)=x2 + 2x−1 oraz Q(x)= 5x3−x+4. Wyrażenie 1/4W(x)
(P(x)−Q(x)) można zapisać w postaci:
A)10x4−7x3+5x2−13x−5
B) 10x4−7x3+5x2+13x+5
C)10x4−7x3+5x2+13x+5
D)10x4+7x3−5x2+13x−5
14 lip 10:49
14 lip 10:59
Janek191:
Czy dobrze przepisane są odpowiedzi do wyboru ?
14 lip 11:45
Ela: w przykładzie "C" się pomyliłam, powinno być 10x4−7x3−5x2+13x−5
14 lip 13:24
Kacper:
Trochę pracy własnej
14 lip 13:59
Ela: 14(−8x+4)(x2+2x−1−(5x3−x+4))=(−2x+1)(x2+2x−1−5x3+x−4)=
(−2x+1)(−5x3+x2+3x−5)=10x4−2x3−6x2+10x−5x3+x2+3x−5=
10x4−7x3−5x2+13x−5
z wyliczeń wychodzi mi odpowiedź C,a w książce poprawna jest odpowiedź B, a licze i licze i
błędu nie mogę sie dopatrzeć
14 lip 14:36
Kacper:
zatem odpowiedź B odpada.
Zgodnie z podanymi odpowiedziami prawidłowa jest odpowiedź C.
14 lip 15:02
Janek191:
Mnie też wyszła poprawiona odpowiedź C
15 lip 11:17