log i wyklad nr ...H
5-latek: Poprosze o sprawdzenie rozwiązania takiego równania
2(4
x−2+9)= 10(2
x−2+1)
| | 4x | | 1 | |
teraz tak 4x−2= |
| = |
| 4x |
| | 16 | | 16 | |
no to dalej
| | 1 | | 1 | |
2( |
| *4x+9)= 10( |
| *2x+1) |
| | 16 | | 4 | |
Teraz musimy obie strony równania pomnozyc przez 8 tak ?
No to dostane
4
x+144= 20*2
x+80
2
2x+144= 20*2
x+80
2
x2−20*2
x+64=0
podstawienie 2
x=t t≥0
t
2−20t+64=0
Δ=400−256=144 to
√Δ=12
t
1= 16 i t
2=4
2
x=16 to x
1=4 i 2
x=4 to x=2
14 lip 00:09
5-latek: Przy okazji slkoro już jestem przy tym równaniu to mam rozwaizac takie nierownosci wykładnicze
4
x−2+9>0 i 2
x−2+1>0
No to pierwsza nierownosc
4
x+144>0 i jak dalej to rozwaizywac ?
jeszcze nierownosci nie powtorzylem
14 lip 00:23
ZKS:
Jest

.
Teraz dla ciekawostki, jeżeli współczynnik przy x, czyli " b " jest parzysty, to możemy
| | 1 | | | |
policzyć wyróżnik w następujący sposób Δ = ( |
| b)2 − ac, wtedy x = |
| . |
| | 2 | | a | |
14 lip 00:27
ZKS:
W poleceniu masz żebyś rozwiązał te nierówności, czy samemu chcesz je po prostu rozwiązać.
Pytam z ciekawości oczywiście.
14 lip 00:30
5-latek: dziekuje za sprawdzenie i ciekawostke

Pomozesz przy tej nierownosci .
A równanie jest takie
log2+log(4
x−2+9)=1+log(2
x−2+1) i tutaj należy wyznaczyć dziedzine
14 lip 00:31
ZKS:
Tak myślałem, że dlatego to liczysz.

Teraz przypomnienie funkcja wykładnicza postaci a
x dla 0 < a ≠ 1 jaki ma zbiór wartości?
14 lip 00:35
5-latek: Chciałbym to rozwiazac
ale mam problem bo dostane cos takiego
4x>−144 to x>log4(−144) a taki logarytm nie istnieje
14 lip 00:37
ZKS:
Przypomniałeś już sobie?
14 lip 00:41
5-latek: Zwf= (0,∞) (taki jest przedzial
14 lip 00:43
ZKS:
To znasz już odpowiedź na swoje pytanie jak rozwiązać nierówność 4x − 2 + 9 > 0?
14 lip 00:46
5-latek: czyli będzie x>0
14 lip 00:49
5-latek: Tak samo będzie tez z druga nierownoscia czyli x>0
14 lip 00:50
ZKS:
Późna pora wiem, że jest, ale skup się 5−latek. Jeżeli zbiór wartości funkcji wykładniczej
to przedział (0 ; ∞) to jakich wartości ta funkcja nigdy nie osiągnie?
14 lip 00:52
ZKS:
Podpowiem. Jak rozwiązałbyś taką nierówność x2 + 1 > 0?
14 lip 00:57
5-latek: Nie osiągnie nigdy wartości ujemnych
Wiec dziedzina to Df=ℛ
14 lip 00:57
Kasia:
14 lip 00:59
5-latek: Dziekuje
14 lip 01:01
ZKS:
Git. 4
x − 2 jest dla każdego x ∊ R dodatnie, a zatem wyrażenie 4
x − 2 + 9 przyjmuje tylko
wartości dodatnie.

Jeszcze teraz właśnie zauważyłem jak robiłeś podstawienie 2
x = t to t ... 0.
Co należy wstawić w miejsce tych kropek?
14 lip 01:01
5-latek: W związku z tym ze Zw
f=(0,
∞) to w miejsce kropek należy wstawić (>) a nie (≥0)
To sa bardzo ważne szczegoly . Musze o tym pamietac
Jeszcze raz dziekuje .
14 lip 01:06
ZKS:
Poprawiając Ciebie jeszcze z postu 00:57. Nie osiągnie nigdy wartości
nieujemnych.

Nie ma za co, proszę bardzo.
14 lip 01:11
5-latek: 
Jeszcze będę miał z tego zbioru 4 równania do rozwiązania a potem będzie 22 układy rownan do
rozwiązania .
14 lip 01:15