Pierwiastki
w: Czy
√12 − 3√12 to
√12 − 3
√12 
?
13 lip 21:45
Mila:
Nie.
=√12−6√3=√(3−√3)2=3−√3
13 lip 21:52
5-latek: A ja bym najpierw wzial kalkulator i sprawdzil a potem zadal pytanie na forum
13 lip 23:08
pigor: ..., ...

"
nie ma" pierwiastka sumy (różnicy)
√a±b ≠ √a±√b,
a więc nie wolno ci tego robić, ale możesz np. tak :
√12−3√12=
√ 3(4−√12) , albo tak :
√12−3√12=
√12−3√4*3=
√12−3*2√3=
√12−6√3= p{ 6(2−
√3) ..., itp.
zależnie jakie było polecenie, do czego to przekształcenie będzie
ci potrzebne,
dlatego jeszcze raz, na koniec dla mojej Mai nieco dokładniej tak :
√12−3√12= √ 9−3√4*3+3 =
√ 32−2*3√3+√32 =
√ (3−√3)2 =
= |3−
√3|=
3−√3 i koniec, albo dalej =
√32−
√3=
√3 (√3−1) 
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...

no to jeszcze inaczej może tak :
√12−3√12= √ 3(4−√4*3) =
√3*
√ 3−2√3+1 =
√3√ (√3−1)2 =
=
√3 |
√3−1| =
√3 (√3−1) . ... ufff
14 lip 12:35
w: Chodziło mi jedynie o zapis tego. Bo ta druga dwunastka jest pod "podwójnym" pierwiastkiem.
14 lip 15:48
Kacper:
√√12=
4√12
14 lip 15:52
w: Mógłby ktoś pomóc mi rozwiązać te zadanie? Polega ono na tym, że trzeba dowieść, czy liczba 3 −
√3 jest równa liczbie z mojego pierwszego posta. Nie wiem, jak mam do tego podejść.
14 lip 20:56
Benny: Posłużę się rozwiązaniem
pigora
√3(
√3−1)=
√3*
√3−
√3=3−
√3
14 lip 21:02
5-latek: Można z ewzoru skroconego mnożenia ale również tak (ja tak licze sobie .
Zakladam ze x>y (bo mam odejmowanie
√12−3√12= √x−√y (podnoszse stronami do potęgi drugiej
12−3√12=x−2√xy+y
teraz widze ze
{x+y=12
−{2√x*y= −3√12 obie strony tego równania do potęgi drugiej
{x+y=12
[{(−2√xy)2=(−3√12)2
{x+y=12
{4xy=108
{x+y=12
{x*y=27
Teraz patrze na ten ostatni układ i zanjduje takie liczby żeby suma ich dawala 12 a iloczyn 27
Wiexc będą to liczby x=3 i y=9 albo x=9 i y=3 (przy zalozeniu ze x>y to x=9 i y=3
wobec tego
√12−3√12=√9−√3= 3−√3
Ja już w liczeniu jestem na etapie tych dwóch ostatnich ukladow
Tak samo liczysz jak masz (+) a nie (−)
Na tym samym przykładzie tylko (+)
√12+3√12=√x+√y (tu nie robimy zalozenia bo dodawanie jest przemienne
12+3√12= x+2p[xy+y
{x+y=12
2√xy=3√12
dalej tak samo ja w tamtym przykładzie
14 lip 21:52