...
Phoebe Campbell: Zadanie z matury próbnej − luty 2014:
Punkty A=(−1, 2) i B=(2, 6) są wierzchołkami kwadratu ABCD. Pole tego kwadratu jest równe:
A. 17 B. 65 C. 25 D. 7
Gdyby było to zadanie otwarte to skąd miałbym wiedzieć czy autor miał na myśli
wierzchołki jednego odcinka czy może wierzchołki naprzeciwległe w danym kwadracie?
Może źle liczę, ale jeżeli
1) bok kwadratu ma długość
√(2 + 1)2 + (6 − 2)2 = 5
to P = a
2 = 25
2) przekątna kwadratu ma długość
√(2 + 1)2 + (6 − 2)2 = 5
| | 5 | | 25 | |
to a = |
| a wtedy P = a2 = |
| ... |
| | √2 | | 4 | |
13 lip 17:50
Phoebe Campbell:
Już wiem.. trochę za szybko napisałem.
Z rysunku (jak i ze współrzędnych) widać, że nie mogą to być
naprzeciwległe wierzchołki bo wtedy nie będzie to kwadrat..
13 lip 17:55
Saizou :
Wiadomo też bo stosuję się umowę że numeruje się wierzchołki kolejno
Masz w treści powiedziane że A,B są wierzchołkami kwadratu ABCD, czyli dwoma kolejnymi
13 lip 18:42
Mila:
To proste:
d=5
Żadna z odpowiedzi nie pasuje.
Takie dadzą dystraktory, aby nie było tego wyniku, albo nie było wyniku 25.
13 lip 18:53
Mila:
13 lip 18:57
Phoebe Campbell:
Saizou − nie pomyślałem żeby sprawdzić kolejność, dzięki.
Mila − nie rozumiem co napisałaś w ostatniej linijce. Jak wpisuje w google
słowo "dystraktor" to wyskakują straszne rzeczy

Możesz wytłumaczyć o co chodziło?
13 lip 19:15
Mila:
Chodzi o odpowiedzi w teście wyboru.
13 lip 19:26
Mila:
| | 25 | |
Takie dadzą odpowiedzi do wyboru, aby nie było jednocześnie wyniku |
| i wyniku 25, wtedy |
| | 2 | |
jedna z odpowiedzi pasuje.
13 lip 20:10