Rozloz na czynniki wyrazenie
xxxx: Rozłóz na czynniki wyrażenie: (x2 + x − 4)2 − (x+5)2
Wiem jaka powinna być odpowiedź, ale nie wiem jak to zrobić, pomoże ktoś?
13 lip 15:34
ZHU TING: zauważ
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
13 lip 15:36
henrys: (x2+x−4+x+5)(x2+x−4−x−5)=(x2+2x+1)(x2−9)=(x+1)2(x−3)(x+3)
13 lip 15:37
xxxx: W odpowiedziach jest napisan: (x+1)2(x−3)(x+3), nie jak do tego dojść..
13 lip 15:39
xxxx: Dzięki
13 lip 15:40
ZHU TING: przećwicz sobie rozkład na czynniki bo szczególnie przy równaniach ułatwia to życie
13 lip 15:41