13 lip 13:08
13 lip 15:08
bartek: skąd ten wynik?
13 lip 22:13
13 lip 22:14
bartek: A skąd te wyniki?
15 lip 11:05
henrys: Obliczyłem, chcesz rozwiązanie?
15 lip 11:15
bartek: Możesz pokazać bo xx ma inny
15 lip 11:17
henrys: a wiesz, który jest poprawny?
15 lip 11:18
bartek: niestety nie mam odp
15 lip 11:22
henrys: Ok tylko trochę to zajmie bo nie narysuje tego
15 lip 11:25
bartek: spoko może xx tez napisze czemu ma taki wynik
15 lip 12:02
henrys:

Promień dużego okręgu =b, promień małego okręgu =r
Niech c=1/2a=1/2b−r
b=2c+2r
a=2c
Ponieważ okręgi małe są odpowiednio styczne do okręgów dużych więc
z=c+2r
t=a−r=2c−r
Dostajemy układ równań
x
2=c
2−r
2
x
2+(2c−r)
2=(c+2r)
2
c
2−r
2+4c
2−4cr+r
2−c
2−4cr−4r
2=0
−4r
2−8cr+4c
2=0
r
2+2cr−c
2=0 rozwiązujemy wzgledem r
Δ=8c
2
√Δ=2c
√2
| | −2c−2c√2 | |
r1= |
| <0, nie spełnia założeń bo c>0, r>0 |
| | 2 | |
r=c
√2−c
| a | | c | | 1 | | √2 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| b | | c+c√2−c | | √2 | | 2 | |
15 lip 12:03
henrys: oj tam na początku, oczywiście promień dużego okręgu to 1/2b
15 lip 13:57
Mila:

Rysunek dla
Henrysia.
Piłeczki trochę nie wyszły, ale można coś zobaczyć.
Dopisz dla
Bartka w których trójkątach stosujesz tw. Pitagorasa.
17 lip 21:06
henrys: Dzięki Mila, nawet na kartce tego nie narysowałem

ΔKMO i ΔOPM
17 lip 21:26
Mila:

Myślę, że już dla
Bartka będzie wszystko jasne.
17 lip 21:31