log i wyklad nr G
5-latek: Zadanie :
Może jeszcze takie rownanko
x2log2x−1,5logx=√10 zalozenie x>0
Tutaj mam mam kłopot z przekształceniem tylko lewej strony
No bo tak jeśli ja zlogarytmuje logarytmem dziesiętnym to dostane
logx2log2x−1,5logx= (2log2x−1,5logx)*logx = 2log4x−1,5log2x
To ze jest 1,5logx2 to rozumiem bo 1,5logx*logx= 1,5logx2
Natomiast nie bardzo wiem dlaczego 2log2x*logx daje 2log4x
Potem już wiem jak rozwiazac dalej to równanie
13 lip 13:05
5-latek: Tam ma być wszsedzie 1,5 log2x
13 lip 13:08
5-latek: Wedlug mnie powinno być 2log3x
13 lip 13:11
Benny: Czemu niby 2log
2x*logx=2log
4x?
Dobrze myślisz.
4log
3x−3log
2x=1
To już pewnie wiesz jak rozwiązać.
13 lip 13:35
5-latek: Tak wiem jak dalej
logx=t
4t3−3t2−1=0 W(1)=0
4t3−3t2−1:(t−1) = 4t2+t+1
4t3−3t2−1=(t−1)(4t2+t+1) wiec t= 1
logx=1 to x=10
13 lip 13:47
5-latek: Benny zobacz na ostanie zadanko dla
Metisa tylko mu nie rozwiązuj (niech pomyśli
13 lip 13:54
Benny: Przejrzałem je wcześniej. Wyszło mi 4 i 36
13 lip 13:56
5-latek: MI tak samo
13 lip 14:00
5-latek: Do tamtego zrobiłem sprawdzenie i się zgadza
100,5= √10
13 lip 14:02