log i wyklad nr F
5-latek: Rozwiaz równanie :
5
logx−3
logx−1= 3
logx+1−5
logx−1
5
logx+5
logx−1= 3
logx+1+3
logx−1
5
logx+5
logx*5
−1= 3
logx*3 +3
logx+3
−1
5
logx(1+5
−1)= 3
logx(3+3
−1) /( dziele przez 3
logx*(1+5
−1)
| 5logx | | 25 | |
| = (10/3)/(6/5)= |
| |
| 3logx | | 9 | |
logx=2 to x=100
Można tu sobie było pocwiczyc wyciąganie przed nawias
13 lip 12:26
Saizou :
jest git

tylko dziedzina xd x>1
13 lip 12:38
5-latek: Dobrze
13 lip 12:39
5-latek: Niekiedy zapominam wyznaczyć gdyż ja akuratnie wychodzę z zalozenia z e dziedzine wyznaczam tam
gdzie naprawdę to konieczne .
No ale czasy się zmienily i teraz należy wszędzie wyznaczyć .
13 lip 12:41
Saizou :
No tak, na maturze za brak dziedziny obcinają punkty
U mnie na uczelni też uczy się ze jeśli nie ma napisane dodatkowych ograniczeń to bierze się
dziedzinę naturalną
13 lip 12:47