zadania
paznokiec: 1. L∊(π/2;π) i sinL=0,6
Oblicz cos3L
2. Dane są liczby a,b>0 i ab=20
Oblicz najmniejsze 20a + 15b.
3. Ciąg a1=3 a2=5
an+1 = an / an − 1 , n≥2
Oblicz a111?
13 lip 10:30
paznokiec: 4. W trójkącie równoramiennym AQBC dwusieczna kąta BAC przecina bok BC w punkcie D. Wyznacz
wartość ilorazu AC/AD, wiedząc że ACB = 120 stopni
13 lip 10:34
5-latek: czego nie rozumiales w rozwiązaniu podanym przez
Janek 191 w zadaniu nr 1 ?
Zadanie nr 2
| | 20 | |
wiec y= 20* |
| +15b i badaj minimum tej funkcji |
| | b | |
13 lip 10:43
paznokiec: w 1. narysowałam wykres i oszacowałam że L=π/3?
Więc cos3L =?
2. W.K. 400/b + 15b = 0
400 + 15b2 / b = 0
400 + 15b2=0
15b2 = −400
Co już jest głupotą...
13 lip 11:08
Janek191:
z.1
sin α = 0,6
więc cos
2 α = 1 − sin
2α = 1 − 0,36 = 0,64
| | π | |
zatem cos α = − 0,8 bo α ∊ ( |
| ; π) |
| | 2 | |
Teraz zastosuj wzór
cos 3 α = 4 cos
3 α − 3 cos α
13 lip 11:21
henrys: Dlaczego w 2 przyrównujesz do zera?
13 lip 11:24
paznokiec: Bo to warunek konieczny w liczeniu pochodnej...
13 lip 11:26
Janek191:
| | 20 | |
z.2 a> 0 , b > 0 a*b = 20 ⇒ b = |
| |
| | a | |
zatem
| | 20 | | 300 | | 15 | |
20 a + 15 b = 20 a + 15* |
| = 20a + |
| = 20*( a + |
| ) |
| | a | | a | | a | |
13 lip 11:30
henrys: Nie prawda paznokiec to nie jest żaden warunek konieczny..
13 lip 11:34
henrys: Warunkiem koniecznym na istnienie ekstremum jest zerowanie sie pochodnej, nie funkcji
13 lip 11:36
Janek191:
| | 15 | |
f '(a) = 20*( 1 − |
| ) = 0 ⇔ a2 = 15 ⇔ a = √15 |
| | a2 | |
f '' (
√15) > 0 więc funkcja f osiąga minimum lokalne dla a =
√15
| | 300 | |
fmin = 20 √15 + |
| = 20√15 + 20 √15 = 40 √15 |
| | √15 | |
13 lip 11:38
paznokiec: Teraz zastosuj wzór
cos 3 α = 4 cos3 α − 3 cos α
skąd to?
13 lip 11:59
5-latek: Albo go pamietasz albo mozez go sobie wyprowadzić
cos3α= cos(2α+α) = wzor na cos(x+y) gdzie x=2α i y=α
a cos 2α to cos2α−sin2α a to przecież wiesz
13 lip 12:06
paznokiec: cos3L = cos(2L + L) = cos2LcosL − sin2LsinL = (cos2L − sin2L)cosL − sinL(2sinLcosL) = cos3L
− sin2LcosL − 2sin2LcosL = ?
13 lip 12:22
Benny: Skorzystaj z tego, że sin2α=1−cos2α.
13 lip 12:52
paznokiec: Dzięki

A reszta zadań?
13 lip 12:59