Podzielność liczby p.
Arek: Jeżeli liczbę p podzielimy przez 12 otrzymamy resztę 4, jeżeli tą samą liczbę podzielimy przez
25 otrzymamy resztę 15. Jaka to liczba? 200<p<500
13 lip 10:05
Janek191:
p = 12 n + 4
p = 25 m + 1
−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
0 = 25 m − 12 n − 3
25 m = 12 n + 3
Dla n = 31 jest m = 15
więc
p = 12*31 + 4 = 376
================
13 lip 11:14
Arek: Chyba popełniłeś błąd, w wyrażeniu p = 25 m + 1 < zamiast jedynki ma być 15.
Ale chyba już rozumiem Twój tok myślenia.
13 lip 11:43
Janek191:
Faktycznie − zgubiłem 5
13 lip 11:44
Arek: Napisałeś, że dla n = 31, skąd to wziąłeś?
13 lip 11:46
Arek: Okej... Już rozumiem, czytanie ze zrozumieniem się kłania.
13 lip 11:47
Janek191:
Za n wstawiamy taką liczbę naturalną, by otrzymać liczbę naturalną podzielną przez 25.
13 lip 11:49
Arek: Czyli mamy zgadywać?
13 lip 11:51
Saizou : można też z kongruencji
p≡4 mod12→p=4+12k
p≡15 mod25
4+12k≡15 mod25
12k≡11 mod25 /(−2)
−24k≡−22 mod25
k≡3 mod25→k=3+25m
p=4+12(3+25m)=40+300m
i biorąc m=1 otrzymamy p=340
Spr. 340=336+4=12*28+4, 340=325+15=13*25+15
13 lip 11:56
Arek: Saizou, dokładnie o takie rozwiązanie mi chodziło, wynik też się zgadza, dzięki bardzo!
13 lip 11:58
Arek: Mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć z jakiej zależności wynika i czemu służy
12k≡11 mod25 /(−2)
−24k≡−22 mod25
?
13 lip 12:06
Saizou :
bo chcemy uzyskać przy k jedynkę, i teraz zadajemy sobie pytanie ile razy musimy pomnożyć 12,
aby dostać jeden (tutaj akurat 2, bo 12*2=24≡−1 mod25 (skorzystałem z odwrotności)) i teraz
byśmy mnożyli wszystko razy (−1)
Ja od razu pomnożyłem przez (−2), żeby zaoszczędzić sobie pisania
13 lip 12:21
Arek: Ok, dzięki raz jeszcze
13 lip 12:29