Czy wiesz że:
AS: Czy wiesz ze:
można sprawdzić poprawność wyniku mnożenia,
bez ponownego przeliczania.
Oto przykład
253704 2+5+3+7+0+4 = 21 , 2+1 = 3 [s1]
x 562453 5+6+2+4+5+3 = 25 , 2+5 = 7 [s2]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
142696575912 1+4+2+6+9+6+5+7+5+9+1+2 = 57 , 5+7 = 12 , 1+2 = 3 [w2]
Sumuję cyfry mnożnej,jeżeli wynik dwucyfrowy ponownie sumuję [s1]
Sumuję cyfry mnożnika,jeżeli wynik dwucyfrowy ponownie sumuję [s2]
Uzyskane wyniki wymnażam uzyskując s1*s2 = 21 , 2 +1 = 3 [w1]
Sumuję cyfry iloczynu,jeżeli wynik dwucyfrowy ponownie sumuję [w2]
Jeżeli w1 = w2 wynik mnożenia poprawny.
Jest jeden wyjątek gdy ta metoda zawodzi.Mianowicie,jeśli popełni się
tzw. błąd czeski (polegający na przestawieniu cyfr np.zamiast 48 wpisze się 84)
13 lip 09:37
Doktor doktor: a nie ma czegoś bardziej prostego ?
13 lip 09:58
AS: Ponowie przemnożyć
13 lip 10:11
Saizou :
A skąd pewność że algorytm działa? jakiś szkic dowodu ?
13 lip 12:05
henrys: Też się tak zastanawiam, bo gdyby 1 liczba była podzielna przez 3, a druga nie, to wynik też
dzieliłby się przez 3 i wtedy to chyba nie zadziała.
13 lip 12:10
henrys: a nie, bo tam mnoży s1*s2
13 lip 12:11
AS: Dowodu nie znam.
Ale interesujące jest to,że sprawdza się przy dodawaniu,z tą jednak
różnicą,że wykonuje się działanie s1 + s2 + ...
Przykład
2358 2+3+5+8 = 18 1+8 = 9 [s1]
421 4+2+1 = 7 [s2]
5204 5+2+0+4 = 11 1+1 = 2 [s3]
+ 516 5+1+6 = 12 1+2 = 3 [s4]
−−−−−−− s1+s2+s3+s4 = 21 2+1 = 3 w1 = 3
8499 8+4+9+9 = 30 3+0 = 3 w2 = 3
w1 = w2 sumowanie poprawne
13 lip 13:03