log i wyklad nr c
5-latek: log(4
−1*2
√x−1) −1 = log(2
(√x−2)/2+2)−2log2
Zalozenie . liczby logarytmowane >0
1= log10
przeksztalcilem to do takiej postaci
| | 4−1*2√x−1 | | 2(√x−2)/2+2 | |
log |
| = log |
| (mam jednakowe podstawy wiec opuszczam |
| | 10 | | 4 | |
logarytmy
| 4−1*2√x−1 | | 2(√x−2)/2+2 | |
| = |
| |
| 10 | | 4 | |
| 2−2*2√x−1 | | 2(√x−2)/2+2 | |
| = |
| |
| 10 | | 4 | |
| 2√x−2−1 | | 2(√x−2)/2+2 | |
| = |
| Proszse o sprawdzenie czy to tej pory dobrze i o |
| 10 | | 4 | |
pomoc w dalszym rozwiązaniu
12 lip 23:03
ZKS:
Jest

.
| 2√x − 2 − 1 | | 2(√x − 2)/2 + 2 | |
| = |
| |
| 10 | | 4 | |
4 * 2
√x − 2 − 4 = 10 * 2
(√x − 2)/2 + 20
2 * 2
√x − 2 − 5 * 2
(√x − 2)/2 − 12 = 0
Δ = 25 + 96
√Δ = 11
2
(√x − 2)/2 = ... ∨ 2
(√x − 2)/2 = ...
12 lip 23:11
Saizou : jest

pytanie ekstra, dlaczego możemy opuścić logarytmy ? z jakiej własności korzystamy ?
12 lip 23:11
5-latek: dziekuje za odpowiedzi

To był dla mnie trudny przykład . Dokoncze go w sobie w zeszycie .
Teraz odpowiedz na ekstra pytanie
Saizou .
Kiedy logarytmy sa rowne to przy rownych podstawach wynika tez rownosc liczb logarytmowanych
12 lip 23:17
Saizou : No tak, ale z czego to wynika, z jakiej własności ?
12 lip 23:20
ZKS:
Dobre pytanie
Saizou.

Tak, ale dlaczego możesz tak zwanie " opuścić " logarytmy z
jakiej własności wtedy korzystasz.
12 lip 23:21
ZKS:
Nie widziałem Twojego wpisu
Saizou już nie przeszkadzam.
12 lip 23:22
Saizou :
ZKS możesz zostać, ja i tak pewnie za jakiś czas będę leciał
12 lip 23:23
ZKS:
Pewnie i ja niedługo już pójdę na spanie tylko dokończę oglądać serial.
12 lip 23:24
ZKS:
Wyznacz dziedzinę tego równania 5−latek, bo tego nie zrobiłeś podaj wszystkie założenia.
12 lip 23:26
5-latek: ZkS do delty rozumiem bo to wymozyles z prporcji i podzieliles przez 2 i przeniosles na
jedna strone
Ale jak wpaść na to ze 2(√x−2/2)2= 2√x−2?
12 lip 23:31
5-latek: Saizou to tylko wiem wiec podaj odpowiedz na pytanie :
12 lip 23:34
ZKS:
Funkcja logarytmiczna jest róż ...
12 lip 23:36
Saizou :
Korzystamy z różnowartościowości funkcji logarytm

czyli tym samym wartością przyporządkowujemy te same argumenty, tzn.
f(x
1)=f(x
2)→x
1=x
2 dla każdego x
1,x
2∊E o ile f:E→ℛ
12 lip 23:39
5-latek: Winika z roznowarrtosciowosci funkcji logarytmicznej
12 lip 23:39
ZKS:
[a(b/2)]2 = ab/2 * 2 = ab
Jeżeli tego nie widzisz to możesz dla ułatwienia zrobić podstawienie
2(√x − 2)/2 = u ⇒ u2 = ...
12 lip 23:40
Saizou : a teraz ja mykam, potem będę chciał odpowiedź na pytanie z jakiej własności korzystam przy
rozwiązywaniu nierówności logarytmicznych i wykładniczych

Kolorowych snów
12 lip 23:41
ZKS:
Dobrej nocy.
12 lip 23:42
5-latek: Dzieki na razie

Jutro to sobie wszystko przeanalizuje .
12 lip 23:52
5-latek: Dobrej nocy
12 lip 23:53