matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
log i wyklad nr ...B
5-latek:
Zadanie rozwiąż równanie x
(logx+7)/4
=10
logx+1
zalozenie x>0 logx
(logx+7)/4
= log10
logx+1
logx+7
*logx= logx+1
4
log
2
x+7logx
= logx+1/ mnoze przez 4 obie strony
4
log
2
x+7logx=4logx+4 log
2
x+3logx−4=0 (podstwam logx=t t
2
+3t−4=0 Δ=9+16=25 to
√
25
=5
−3+5
t
1
=
= 1
2
−3−5
t
2
=
= −4
2
logx=1to x=10
1
logx=−4 to x=
=0,0001
10000
12 lip 22:26
J:
...
12 lip 22:33
5-latek:
Dzieki
Teraz będę miał równanie to i następne chyba najtrudniejszse ze wszystkich dotad . Tak na nie patrze i będą kłopoty
Zaraz je wstawie
12 lip 22:36
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick