Pierwiastki
PP: Jak obliczać pierwiastki? Na przykładowych działaniach proszę o wyjaśnienie.
Np. √5 + 3√5 = ?
√3 * 4√3 = ?
12 lip 21:48
RJS:
4√5
12
12 lip 21:51
PP: A czy 3 * 3√2 = 9{2} ?
12 lip 21:53
PP: * 9√2
12 lip 21:53
RJS:
Tak.
12 lip 21:54
Mila:
1)
1√5+3√5=4√5
Pierwiastki tego samego stopnia z tej samej liczby możemy dodać do siebie.
Mógłbyś zrobić podstawienie √5=a, wtedy Twoje działanie wygląda tak:
1a+3a=4a=4√5
2) Postępujesz tak:
4*√3*3=4*√32=4*3=12
√3*√2=√2*3=√6
2√5*4√7=8*√5*7=8√35
12 lip 21:54
5-latek: √5+3√5 (możesz to doac bo masz jednakowe pierwiastki tylko inne wspoczynniki przy
pierwiastkach
wiec zapisz to tak 1√5+3√5= (1+3)√5
Natomiast nie dodasz 2√5+3√7 bo zarówno √5 czy p[7} sa liczbami niewymiernymi
Teraz jeśli chodzi o mnożenie pierwiastkow to możesz
W związku z tyn ze mnożenie jest przenienne możemy zapisac to tak
4*√3*√3 = 12 bo √3*√3= (√3)2=3 wiec 4*3=12
tak samo np. takie wyraźnie
3√3*4√5*5√7
Możesz sobie zapisac to tak
3*4*5*√3*√5*√7=
Teraz √3*√5*√7= √3*5*7= √85 a 3*4*5= 60 to nasz wyrażenie= 60√85
12 lip 21:58
Mariusz: Wystarczy ci taka postać czy chcesz je obliczać z dokładnością do zadanego miejsca
po separatorze dziesiętnym (u nas jest to przecinek, dla anglosasów jest to kropka)
13 lip 18:13
2332: Czyli: 3√3 * √5 = 3√15 ?
13 lip 19:35
Mariusz:
Tak tyle to wynosi jeśli chcesz policzyć wartość z dokładnością
do zadanego miejsca po przecinku
to skorzystaj z zapisu pozycyjnego i wzoru skróconego mnożenia
13 lip 19:53