logi wyklad nr A
5-latek: 3*811/x−10*91/x+3=0
3*92*{1/x}−10*91/x+3=0
91/x=t i t>0
3t2−10t+3=0
Δ= 100−36=64 to √Δ=8
t1= {10+8}{6}=3 >0
10−8
1
t2=
=
>0
6
3
Podstawienie
91/x= 3
1
= log93
x
1
1
=
to x1=2
x
2
1
91/x=
3
1
1
= log9
x
3
1
1
=
to x= −2
x
−2
Powinno być dobrze
12 lip 20:58
J:
12 lip 21:07
5-latek: Dziekuje i witam
12 lip 21:10
Mila:
x≠0
1
91x=3 lub 91x=
⇔
3
32x=31 lub 32x=3−1
2
2
=1 lub
=−1 ⇔
x
x
x=2 lub x=−2 bez logarytmów
12 lip 21:12
J:
Cześć
12 lip 21:12
5-latek: dziekuje Milu również
To tez jest sposób (w sumie maturzyści tez powinni się z tym zapoznać
Ja to policzyłem w pamięci tylko chciałem to zapisac formalnie .