monotoniczność ciągu
technically: Zbadaj monotoniczność ciągu
jak to zrobić? Wiem, że można odjąć następny wyraz od poprzedniego itd. ale może jest jakiś
uniwersalny wzór?
12 lip 19:29
5-latek: | | an+1 | |
Nie ma albo badasz roznice an+1−an albo iloraz |
| |
| | an | |
12 lip 19:30
technically: Dobra to jak bedziemy pisać program np. który miałby to robić za nas to trzeba uwzględnić żeby
sprawdzał czy to aby nie sinusy itp tak?
12 lip 19:40
5-latek: W tym nie pomoge (nie znam się na tym
Może pomoze asdf lub ktorys z informatykow
12 lip 19:43
asdf:
Chodzi o to, ze jesli poczatkowaroznica*aktualnaroznica < 0, to znaczy ze znaki sa przeciwne,
czyli nie jest monotoniczny;
masz, w javascripcie:
var tablicaliczb = [1,2,3,4,5];
jesli chcesz sprawdzic czy jest monotoniczny, to:
var roznicapoczatkowa = 0;
if(tablicaliczb.length > 1) {
roznicapoczatkowa = tablicaliczb[1] − tablicaliczb[0];
}
var jestmonotoniczny = true;
for(var i =2; i < tablicaliczb.length − 1; i++) {
var aktualnaroznica = tablicaliczb[i] − tablicaliczb[i−1];
if(aktualnaroznica * roznicapoczatkowa < 0) {
jestmonotoniczny = false;
break;
}
}
if(jestmonotoniczny) {
console.log('jest monotoniczny');
} else {
console.log('nie jest monotoniczny');
}
moze jest gdzies babol, ew. poszukaj.
12 lip 23:44