geometria
bimbam: hej
mam zadanie, w którym nie mogę znaleźć błędu
Na elipsie 16x
2+25y
2=400 znaleźć punkty, których odległość od prawego ogniska jest równa 7.
Po przekształceniach wyszło, mi że
a − półoś wielka = 5
b − półoś mała = 4
c= 3
zatem prawa ogniskowa to (3,0) => rysuję sobie okrąg o środku (3,0) i r=7
Próbowałem rozwiązać to tak, że mam równanie okręgu i elipsy i liczę punkty przecięcia.
Z rysunku wynika, że są to (0,4) (0,−4)
16x
2+25y
2=400
(x−3)
2+y
2=49 / *(−25)
16x
2+25y
2=400
−25(x−3)
2 − 25y
2=−1225
dodaję równania stronami i mam
−9x
2+150x+600=0
co nie da wyniku x=0
http://www.wolframalpha.com/input/?i=-9x^2%2B150x%2B600%3D0
12 lip 17:29
henrys: Masz zły rysunek, bo gdyby jednym z tych punktów był (0,4) to jego odległość od (3,0)
wynosiłaby
5 a nie 7
12 lip 18:22
AS: Dlaczego sądzisz że masz źle.
Szukane punkty po rozwiązaniu równania
(−10/3,±4√6/3)
12 lip 18:41
bimbam: w książce odpowiedź to właśnie (0,4) (0,−4)
12 lip 22:38
AS: Odpowiedź odnosi się do elipsy x2/25 + y2/16 = 1
i odległości wynosząca 5.
Moja odpowiedź spełnia warunek d = 7.
13 lip 09:14