Try
Jaromir: Zbuduj w układize wspolrzednym taki kąt alfa że
Jak to zbudować ?
12 lip 14:57
Marek216: A co to jest sin

? Niech wierzchołek kąta ma wsp. (0,0) a ramie początkowe niech zawiera się
w nieujemnej półosi OX. Ramię końcowe przejdzie przez punkt ( 2
√10,3). 2
√10 bo to 3. bok
trójkąta prostokątnego.
12 lip 15:19
PW: Opis konstrukcji
Rysujemy okrąg o środku O = (0, 0) i promieniu 7. Rysujemy prostą równoległą do osi OX na
wysokości 3 (dokładniej: prostą o równaniu y = 3). Prosta i okrąg mają dwa punkty wspólne P i
Q. Każda z półprostych OP lub OQ jest końcowym ramieniem szukanego kąta, czyli są dwa
rozwiazania (początkowe ramię to oczywiście dodatnia półoś OX).
Jeżeli ograniczasz się na tym etapie nauki tylko do katów ostrych, to wybierasz ten z punktów
P, Q, który ma dodatnią pierwszą współrzędną.
Sprawdzenie poprawności konstrukcji
Niech α oznacza kąt , którego drugim ramieniem jest półprosta OP. Zgodnie z definicją
gdzie
yP oznacza drugą współrzędną punktu P, a r − odległość P od początku układu
współrzędny
ch, a więc
Sprawdzenie dla drugiego z opisanych kątów polega na zamianie P na Q.
12 lip 15:48
Mila:

Ilustracja do opisu
PW.
12 lip 19:04
Jaromir: Dzięki!
A mam pytanie.
| | xp | |
Co do definicji np cos α = |
| gdzie P(x,y) i r=√x2+y2 |
| | r | |
To rozumiem jak co.
Ale niech ten kąt będzie w II ćwiartce układu współrzędnych.
Wtedy ten trójkąt któremu będę liczył kosinus ze wzoru przecież, to jest ten trójkąt z kątem
180 stopni minus alfa (przypomnę zakładam że alfa to kąt drugiej ćwiartki). To jakim cudem cos
| | xp | |
180−alfa= |
| i jednocześnie cos alfa = tyle samo, skoro cos(180−alfa)=cos alfa |
| | r | |
Nie ogarniam tego

Pomocy!
12 lip 21:27
Mila:

Przecież ilorazy różnią się znakiem.
Np .
| | 3 | |
Masz dwa kąty dla których cos α= |
| |
| | 5 | |
W drugiej ćwiartce masz ujemne x
p.
cos(120
o)=−cos(180
o−60
o)=−cos(60
o)
12 lip 22:10
Mila:

x
p=1, r=2
∡AOC=120
o
| | −1 | |
cos(120o)= |
| z definicji w ukł. wsp. |
| | 2 | |
12 lip 22:19
Jaromir: Chodzi mi o kąt należący do II ćwiartki.
Zaznacz go okej ?
I na tym końcowym ramieniu punkt P(x,y) (2 ćwiartka)
Kąt ma więcej niż 90, mniej niż 180.
gdzie r=
√x2+y2
No tak, ale to jest przecież dla cos (180−α)


!
Bo to tam jest faktycznie ten trójkąt prostokątny

!
| | xp | |
cos α = −cos(180−α)= − |
| |
| | r | |
Dam za moment zdjęcie
12 lip 22:20
Jaromir: Ok rozumiem

Ale po tym jak mi teraz napisałaś
12 lip 22:23
Jaromir: napisałeś*
12 lip 22:23
Mila:
Napisałam.
12 lip 23:20