proszę o pomoc
ZUZANNA: POTRZEBUJE POMOCY!
Sprawdź, która z podanych liczb jest miejscem zerowym funkcji.
f(x) =
−x2+1x+3
−3, −1, 0, 1
PODSTAWIŁAM TO WSZYSTKO I WYSZŁO MI ŻE 1 i −1 JEST MIEJSCEM ZEROWYM, 3 NIE... I NIE POTRAFIĘ
| | 1 | |
ZROBIĆ Z 0... PROSZĘ O ROZWIĄZANIE ... BO JAK ROBIĘ TO WYCHODZI MI |
| , CZYLI NIE JEST TO |
| | 3 | |
MIEJSCE ZEROWE... ALE NIE WIEM CZY TO DOBRZE!
PROSZĘ O POMOC
!
7 gru 13:53
Bogdan:
| | −x2 + 1 | |
Rozwiąż równanie: |
| = 0 przyjmując przedtem odpowiednie założenie |
| | x + 3 | |
i nie pisz dużymi literami, bo to oznacza krzyk, a nikt nie lubi krzyczących osób.
7 gru 14:02
ZUZANNA: A ja krzyczałam o pomoc ; D
No ja robiłam poprzednie tak:
f(x) = −x2+1x+3
dla x = 1
TO:
f(1) = −12+11+3 = 04 = 0, czyli x0 = 1
i to dla x = 0 nie wiem czy mi dobrze wyszło... tylko to chcę wiedzieć czy to będzie 13?!
7 gru 15:17
ZUZANNA: ?
7 gru 18:43