równania
agnes123: Rozwiąz równanie wielomianowe:
a)2x2+6x+4=0
b)x3+2x2−3x=0
12 lip 13:09
Janek191:
a) 2 x2 + 6 x + 4 = 0 / : 2
x2 + 3 x + 2 = 0
( x + 2)*( x + 1) = 0
x = − 2 lub x = − 1
lub
liczymy Δ i x1, x2
12 lip 13:12
Saizou :
np. tak a)
2x2+6x+4=0 | :2
x2+3x+2=0
x2+x+2x+2=0
x(x+1)+2(x+1)=0
(x+1)(x+2)=0
b)
x3+2x2−3x=0
x(x2+2x−3)=0
x(x2+3x−x−3)=0
x(x(x+3)−1(x+3))=0
x(x+3)(x−1)=0
12 lip 13:13
Janek191:
b) x3 + 2 x2 − 3 x = 0
x*( x2 + 2 x − 3) = 0
x*( x + 3)*( x −1) = 0
x = 0 lub x = − 3 lub x = 1
lub liczymy Δ itd.
12 lip 13:13
agnes123: Dzięki
12 lip 13:24