log i wyklad nr ...
5-latek: log
x(5x
2)*log
25 x=1
(log
x5+2log
xx)*log
52x=1
(log
x5+2)*log
52x=1
| | 1 | |
( |
| +2)*log25x=1 (dotad powinno być dobrze |
| | log5x | |
dalej
log
5x+2log
52x=1
log
5x=t
t+2t
2−1=0
Δ= 8 (cos robie nie tak bo z tego równania mam dostać pierwiastki t=0,5 i t= −1
12 lip 10:57
Janek191:
log
x ( 5x
2)*log
25 x = 1
log
x 5 + log
x x
2 = (log
x 5)
2
(log
x 5)
2 − log
x 5 − 2 = 0
t = log
x 5
t
2 − t − 2 = 0
( t − 2)*( t +1) = 0
t = 2 lub t = − 1
log
x 5 = − 1 lub log
x 5 = 2
x
−1 = 5 lub x
2 = 5
======================
12 lip 11:31
5-latek: Witam i dziekuje

A powiedz mi jak rozwiazac dalej to moje równanie
| | 1 | |
czyli ( |
| +2)*log52x=1 |
| | log5x | |
12 lip 11:36
Janek191:
| log52x | |
| + 2 log52 x = 1 |
| log5x | |
log
5 x + 2 log
52 x = 1
t = log
5 x
2 t
2 + t − 1 = 0
Δ = 1 − 4*2*(−1) = 9
√Δ = 3
| | − 1 −3 | | − 1 +3 | |
t = |
| = − 1 lub t = |
| = 0,5 |
| | 4 | | 4 | |
log
5 x = − 1 lub log
5 x = 0,5
x = 5
−1 lub x = 5
0,5
=====================
12 lip 11:41
5-latek: Ty wiesz ze ja liczyłem tak samo jak Ty

.
Tylko sobie nie uporzadkowalem tego rownaia i liczyłem dwa jako b do delty i dlatego mi nie
wychodzilo .
12 lip 11:50
Janek191:
12 lip 11:56