Co robię nie tak?
AIDS: Usuń niewymierność z mianownika:
| 5 − √3 | | 5 − √3 | | 1 − √3 | |
| = |
| * |
| = U{5 + 5√3 − √3 + |
| 1 + √3 | | 1 + √3 | | 1 − √3 | |
| | 8 + 5√3 − √3 + 3 | |
3}{1−4}} = |
| |
| | 1+3 | |
W połowię zapis mi się nie udał, ale mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi.
Ogólnie mam problem z rozwiązaniami tego typu. Nawet gdy pamiętam o kolejności wykonywania
działań, wynik za każdym razem wychodzi mi inny.
12 lip 00:07
Metis: | | 5−√3 | | 1−√3 | |
...= |
| * |
| |
| | 1+√3 | | 1−√3 | |
| (5−√3)(1−√3) | |
| |
| (1+√3)(1−√3) | |
Licznik wymnóż.
Mianownik wzorem skróconego mnożenia.
12 lip 00:16
5-latek: Spojrzalem tylko na mianownik . jest zle
*a+b)(a−)=a2−b2
(1+√3)(1−√3)=12−(√3)2= 1−3=......
W liczniku −5√3 a nie +5√3
12 lip 00:20
AIDS: @5−latek: Dlaczego liczba ujemna

?
12 lip 01:21
5-latek: To wynika ze wzoru
12 lip 01:37
AIDS: Nadal nie rozumiem, ale podejdę jeszcze raz do tego wieczorem, licząc na to, że pokażesz, w
którym miejscu powinienem zmienić znak na przeciwny.
12 lip 01:41
5-latek: Licznik (5−
√3)*(1−
√3)= 5−5
√3−
√3+3= 8−6
√3
Mianownik (1+
√3)(1−
√3)= 1−
√3+
√3−3= 1−3=−2
Zobacz z eto samo dostales z ewzoru skroconego mnożenia (tutaj masz wymnożone nawiasy
Zapiszmy to tak
| 5−√3 | | 1−√3 | | 8−6√3 | |
| * |
| = |
| |
| 1+√3 | | 1−√3 | | −2 | |
teraz zgodnie z działaniami na licbach R
albo tak
| | 8−6√3 | | 8 | | −6√3 | |
mamy |
| (wzor = |
| + |
| =−4+3√3( po skroceniu a ze dodawanie jest |
| | −2 | | −2 | | −2 | |
przemienne to zapiszmy tak = 3
√3−4
12 lip 02:10
5-latek: Albo możesz tez zapisac tak
| 8−6√3 | | 8 | | 6√3 | |
| = |
| − |
| = −4−(−3√3)= −4+3√3 bo (−) i (−) daje (+) a to |
| −2 | | −2 | | −2 | |
przecież wiesz
12 lip 02:17
AIDS: Teraz wszystko jasne, dzięki.
Ale mam problem z kolejnym zadaniem:
Wystarczy usunąć niewymierność z mianownika?
12 lip 21:08
5-latek: tak i zrob to sprawdze
12 lip 21:12
AIDS: Napisałem, że wszystko jasne, ale teraz widzę, że nie do końca. Dlaczego skracasz skoro tam
jest odejmowanie, a nie dzielenie lub mnożenie? Przez wspólny mianownik
12 lip 21:23
5-latek: Zrobilem to zgodnie z zasadami dzialan na liczbach ℛ
Ale jeśli tego nie rozumiesz to zobacz 8−6
√3= 2(4−3
√3) wyciągam 2 przed nawias ( bo 2*4=8
i 2*3
√3= 6
√6)
| | 2*(4−3√3) | |
Teraz |
| = Dwojki się skroca . Minus z mianownia przeniosę do licznika i mam |
| | −2 | |
=−(4−3
√3)= −4+3
√3= 3
√3−4
czy teraz jasne to jest
Masz zrobione innym sposobem gdzie masz mnożenie
12 lip 21:38
PP: Teraz (chyba) rozumiem. Wyciągnięcie liczby przed nawias, aby móc podzielić przez mianownik i
pozbyć się ułamka. O to chodzi?
13 lip 19:33
5-latek: W tym przypadku tak o to chodzi ale nie zawsze to jest możliwe bo no w takim wyrażeniu
| 5+2√7 | |
| już tego nie zrobisz dlatego należy zostawić to wyrażenie w takiej pstaci jak |
| 3 | |
jest albo skorzystać z ewzoru z 12.07 post 02:10.
13 lip 20:17