Wyznacz równanie
Karolina : Punkt A=(−6, 1) jest wierzcholkiem trojkata ABC, a punkt D jest środkiem odcinka AB. Równania
pristych AB i CD oraz symetralnej boku BC to odpowiednio y=1/2x+4, y=−7/4−5 i y=x+11 napisz
rownanie prostej zawierajacej wysokość trójkąta ABC opuszczona z wierzcholka C .
11 lip 16:57
Eta:
| | ⎧ | y=0,5x+4 | |
| 1/ Rozwiąż układ równań : | ⎩ | y=−74x−5 |
|
otrzymasz
D(−4,2)
2/ z własności,że punkt D jest środkiem odcinka AB
otrzymasz ....
B(−2,3)
3/ wyznacz równanie prostej BC⊥s i B∊BC
otrzymasz BC : y= −x+1
| | ⎧ | y= −x+1 | |
| 4/ rozwiąż układ równań | ⎩ | y=−74x−5 |
|
otrzymasz .....
C(−8,9)
5/ napisz równanie prostej zawierającej wysokość
h
która jest prostopadła do prostej AB i przechodzi przez punkt C
otrzymasz h: y=−2(x−x
C)+y
C ⇒ .............
odp:
h : y=−2x−7
11 lip 19:23
Eta:
Pytała, czekała, przepisała i...................
11 lip 20:35