Znaleźć granicę lewostronną i podłoga
john2: | | x | | b | |
Znaleźć granicę lewostronną i prawostronną funkcji f(x) = |
| * [ |
| ] w punkcie x = 0. |
| | a | | x | |
Odpowiedzi do lewostronnej:
dla a < 0 granica wynosi 0
dla a > 0 i b > 0 granica wynosi +
∞
dla a > 0 i b < 0 granica wynosi −
∞
dla b = 0 granica wynosi 0
Nie mam pojęcia, jak do tego dojść. Weźmy drugi scenariusz i np.
| | x | | 1 | | 1 | |
limx−>0− |
| * [ |
| ] = 0 * [ |
| ] = 0 * [−∞] =.... no i co z tym [−∞] ? |
| | 2 | | x | | 0− | |
11 lip 16:14
Mila:
Szukaj na forum, kiedyś to obliczyłam.
11 lip 19:09
john2: Nie wiesz może, czy da się pokazać wszystkie wpisy użytkownika? Bo Twój najstarszy wpis
pokazuje z 29 czerwca.
11 lip 19:29
Mila:
1)
a<0, x<0
| | b | | b | | b | | b | |
[ |
| ]≤ |
| <[ |
| ]+1 /−[ |
| ] |
| | x | | x | | x | | x | |
| | b | | b | | x | |
0≤ |
| −[ |
| ]<1 /* |
| , x<0 |
| | x | | x | | a | |
| | b | | x | | b | | x | | x | |
0≤ |
| * |
| −[ |
| ]* |
| < |
| ⇔ |
| | x | | a | | x | | a | | a | |
| | b | | b | | x | | x | | x | |
0≤ |
| −[ |
| ]* |
| < |
| , granica prawego ograniczenia |
| →0 |
| | a | | x | | a | | a | | a | |
Resztę licz podobnie, dla ułatwienia przyjmij a i b konkretne .
11 lip 20:32
john2: Dziękuję bardzo. Wybacz, że zabrałem Twój czas. Albo ja jestem ułomny w szukaniu na tej
stronie, albo ta strona ma pewne braki.
Zabieram się za analizowanie.
11 lip 20:41
Mila:
Sama też nie mogłam znaleźć i dlatego napisałam.
11 lip 20:44