wyrazenie
5-latek: mam takie wyrażenie
[2*(2
√x+3)
1/√x]
czyli teraz zgodnie z kolejnoscia wykonywania dzialan muszse najpierw 2
√x+3 podnieś do
| | 1 | |
potęgi |
| bo mam to 2√x+3 w nawiasie i potem dopiero to co wyjdzie pomnzyc |
| | √x | |
przez 2
1 .
czyli wyjdzie
| | √x+3 | |
2(√x+3)/√x *21= napiszse tutaj sama potege bez podstawy 2 czyli 1+ |
| |
| | √x | |
11 lip 15:04
J:
11 lip 15:08
5-latek: Dziekuje
11 lip 15:09
5-latek: Licze już roznie
W żaden sposób nie mogę dojść do takiego wyniku z tego wyrażenia 2
1+(√x+3)/(2√x)
| | √x+3 | | √x+√x+3 | | 2√x+3 | |
1+ |
| = |
| = |
| |
| | √x | | √x | | √x | |
11 lip 15:49
5-latek: Niech ktoś spojrzy
11 lip 15:49
5-latek: Przepraszam trochę pomieszałem
| | 1 | | √x+3 | |
Chodzi mi o to ze √x+3* |
| = |
| (tam w mianowniku nie dostane 2√x |
| | √x | | √x | |
11 lip 15:53
J:
| | √3 | | √x+3 | |
a od kiedy ...√x + |
| = |
| ? |
| | √x | | √x | |
11 lip 16:00
J:
| | 3 | | √x + 3 | |
sorry ... √x + |
| = |
| ? |
| | √x | | √x | |
11 lip 16:01
5-latek: | | 1 | |
jeśli chodzi o zapis z 15:53 to ten zapis powinien wygladac tak (√x+3)* |
| |
| | √x | |
Zapomnialem dac nawiasu (za pozno zauwazylem
Wobec tego co robie zle
11 lip 16:06
john2: U mnie wychodzi taki wykładnik:
co można doprowadzić do postaci:
| | √x | | 3 | | 3 | |
1 + |
| + |
| = 2 + |
| |
| | √x | | √x | | √x | |
11 lip 16:07
john2: | | √x | | √x + 3 | | 2√x + 3 | |
lub |
| + |
| = |
| |
| | √x | | √x | | √x | |
11 lip 16:09
5-latek: czyli to samo co u mnie w posci z 15:49 I nawet gdyby chciał usunąć niewymierność z mianownika
to dostane
| 2x+3√x | |
| (liczyłem w pamięci i chyba się nie pomyliłem |
| x | |
11 lip 16:16
J:
i kropka.
11 lip 16:20
5-latek: Na razie to zostawiam
jeśli by kogos to interesowalo to napiszse caly przykład
[2(2√x+3)1/√x]2/√x−1 =4
Odp:x=9
11 lip 16:22