zbadać ciagłość
john2: | | 1 | |
Zbadać ciągłość funkcji f(x) = x + |
| |
| | x | |
Jak ma wyglądać rozwiązanie tego zadania? No bo widać, że jest ciągła w całej swojej
dziedzinie. Ale "widać" to trochę mało satysfakcjonujące słowo.
Granic jakichś chyba nie ma co liczyć, bo w jakim punkcie?
11 lip 14:52
J:
a jak może być ciągła w x = 0 ?
11 lip 14:52
john2: Nie stwierdziłem, że może być.
Dlatego pytam, jak powinno wyglądać rozwiązanie tak oczywistego zadania.
11 lip 14:54
J:
aby funkcja była ciągła w punkcie x , musi ( m.innymi) posiadać wartość w tym punkcie
11 lip 14:56
J:
Rozwiązanie jest oczywiste .... funkcja nie jest ciągła w x = 0 , bo nie posiada wartości
11 lip 14:57
john2: Ok. Dzięki.
11 lip 14:59
Przemysław: Tak jak tangens jest ciągły, tak ta funkcja może być ciągła. Dlatego, że badamy ciągłość tylko
na dziedzinie, a x=0 do dziedziny nie należy.
11 lip 15:00
11 lip 15:07
Mila:
11 lip 21:05