granica arctgx/x
john2:
| | arctgx | |
Wiem, że jest wzór gotowy limx−>0 |
| = 1, |
| | x | |
ale mam tę granicę obliczyć, nie znając tego wzoru.
Jest tylko wskazówka:
"położyć arctgx = α"
No więc kładę:
| | α | | α | |
limx−>0 |
| = limx−>0 |
| = i co teraz? |
| | x | | tgα | |
11 lip 14:46
ZKS:
Teraz, jeżeli x → 0 to α → ...
11 lip 15:36
john2: jeżeli x − > 0 to tgα −> 0
a wtedy α −> 0 ?
11 lip 15:39
ZKS:
Tak. Dalej już chyba wiadomo jak?
11 lip 15:48
john2: Tak jest. Dziękuję.
11 lip 15:50
Mariusz:
| sin(α) | |
| Wobec parzystości można brać tylko wartości dodatnie α |
| α | |
Granice liczysz z trzech ciągów
11 lip 19:15
john2: | | sinα | |
Nie wiem, czy nadążam, ale przy limα−>0 |
| już tym razem, przyznam się bez bicia, |
| | α | |
pozwoliłem sobie skorzystać ze wzoru. Nie wiem, jak to ruszyć trzeba ciągami/funkcjami.
11 lip 19:56
Mariusz: | | sin(α) | |
Aby wykazać że limα→0 |
| =1 |
| | α | |
korzystasz z twierdzenia o trzech ciągach
11 lip 20:20
J:
| | cosx | |
Jako student, masz pełne prawo napisać ... = lim |
| = 1 |
| | 1 | |
11 lip 20:31
john2: Nie jestem studentem

Prawdę mówiąc, nie lubię reguły de l'Hospitala. Za bardzo ułatwia sprawę (choć to raczej
dobrze). Ja lubię dociekać.
11 lip 20:37
john2: Mariusz, mam to zamienić na coś takiego?
11 lip 20:39
Mila:
Co chcesz zamienić na taka postać?
11 lip 21:02
john2: żeby skorzystać z tw. o trzech ciągach, bo to chyba nie jest ciągiem
11 lip 21:06
11 lip 21:12
Mariusz: Tutaj z Hospitala nie można skorzystać bo jak policzysz pochodną sinusa ?
Do policzenia pochodnej sinusa potrzebna jest właśnie ta granica
W otoczeniu zera prawdziwe są nierówności
sin(x)<x<tan(x)
Powinieneś je przekształcić aby otrzymać to co trzeba
11 lip 22:01
john2:
sinx < x
mam ograniczenie z góry, a co z dołem?
11 lip 22:15
Mariusz: sin(x)<x<tan(x) | : sin(x)
| | x | | 1 | |
1< |
| < |
| (biorąc odwrotności) |
| | sin(x) | | cos(x) | |
Skrajne ciągi/funkcje dążą do jedności więc wobec prawdziwości nierówności środkowa też musi
11 lip 22:33
john2: Ok. Dzięki.
11 lip 22:39
Mila:
lim
x→0arctgx=0
arctgx=α
x=tgα
| | α | |
=limα→0 |
| *cosα=1*1=1 |
| | sinα | |
11 lip 22:57
Mariusz:

PB = x
AP=sin(x)
OA=cos(x)
BC=tan(x)
OB=OP=1 , Dla uproszczenia przyjmijny że to jest półokrąg o promieniu jednostkowym
11 lip 22:59
Mariusz: Mila dobrze by było aby chociaż raz policzył tą granicę aby wiedział dlaczego ona akurat tyle
wynosi
11 lip 23:01
Mariusz: Policzmy może pochodną sinusa
| | sin(x+Δx)−sin(x) | | sin(x)cos(Δx)+cos(x)sin(Δx)−sin(x) | |
limΔx→0 |
| =limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | sin(x)(cos(Δx)−1)+cos(x)sin(Δx) | |
=limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | sin(x)(cos(Δx)−1) | | cos(x)sin(Δx) | |
=limΔx→0 |
| +limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | cos(Δx)−1 | | sin(Δx) | |
=sin(x)limΔx→0 |
| +cos(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | Δx | | Δx | | Δx | |
=sin(x)limΔx→0U{cos2( |
| )−sin2( |
| )−cos2( |
| )−sin |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | | | sin(Δx) | |
=sin(x)limΔx→0 |
| +cos(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | −Δx | | | |
=sin(x)limΔx→0 |
| limΔx→0( |
| )2+ |
| | 2 | | | |
No i jakiej granicy potrzebujemy do policzenia pochodnej sinusa ?
12 lip 07:14
john2: No raczej nie skorzystamy teraz z de l'Hospitala, bo będziemy biegać w kółko. Chyba rozumiem.
13 lip 09:04
Mariusz: john2 cieszę się że rozumujesz
Właśnie to usiłowałem im napisać ale oni nie chcieli tego czytać
Co do uczenia się wielu wzorków na pamięć , no nie róbmy z matematyki
przedmiotu humanistycznego . Uważam że przynajmniej raz powinieneś tą granicę policzyć
Później gdy będziesz wiedział dlaczego ta granica akurat tyle wynosi to możesz ją dla skrótu
wykorzystywać jako gotową
13 lip 18:25
Fru:
Mariusz nie fiksuj. Przerost formy nad treścią?
13 lip 18:56
Mariusz: Pochodnych też nie liczycie używając granic a później nadużywacie Hospitala
Jak się uczy zbyt wielu rzeczy na pamięć to łatwiej zapomnieć i wtedy nie będzie wiedział
jak takie rzeczy liczyć
13 lip 19:03
Mila:
Najpierw w szkole tłumaczy się co to jest pochodna, potem liczy się pochodne z definicji,
następnie podaje się wzory (najczęściej obliczone z definicji).
W zadaniach korzysta się z wzorów, o ile nie ma polecenia " Oblicz z definicji...
13 lip 19:10
Mariusz: Tak ale chyba jasiek tej granicy nie liczył bo nie wiedział dlaczego ona dąży do jedynki
13 lip 19:18
Mariusz: jest równa jedynce funkcja dąży do jedynki
13 lip 19:21