geometria
bimbam: Hej. Kolejne zadanie, z którym mam problem
Przez punkt przecięcia prostych: x−1=0 oraz x+y−2=0 poprowadź prostą ograniczającą wraz z
osiami układu współrzędnych trójkąt o polu 1.
Obliczyłem, że ten punkt to oczywiście P(1,1)
Trzeba zastosować tu równanie odcinkowe prostej
S=1
| 1 | |
1= |
| IabI //  |
| 2 | |
2=IabI
ab= 2 v ab=−2
no i tu nie wiem co dalej.
Odpowiedź ma coś wspólnego ze wzorem x+y−2=0, bo ma ona postać
(1−
√3)x+(1+
√3)y−2=0 lub (1+
√3)x+(1−
√3)y−2=0
Jak obliczyć x oraz y
11 lip 14:26
AS:

Według moich rozważań pole wskazanego trójkąta
nie może równać się 1 tylko więcej.
S = 1 j
2 , a pole trójkąta będzie zawsze większe od S.
11 lip 16:35
Janek191:

P = ( 1, 1)
y = a x + b przechodzi przez P , więc
1 = a*1 + b ⇒ b = 1 − a
zatem
y = a x + 1 − a
−−−−−−−−−−−−−
Dla x = 0 mamy y = 1 − a
A = ( 0, 1 − a)
===========
Dla y = 0 mamy 0 = a x + 1 − a
a x = a − 1
=================
Pole
| a −1 | |
P = 0,5*I |
| I*( 1 − a) = 1 |
| a | |
a −1 | | 2 | | a −1 | | 2 | |
| = − |
| lub |
| = |
| |
a | | 1 −a | | a | | 1 −a | |
− 2a = a −a
2 − 1 + a lub 2a = a −a
2 − 1 + a
a
2 − 4 a + 1 = 0 lub 0 = − a
2 − 1 − sprzeczność
Δ = 12 =4*3
√Δ = 2
√3
| 4 − 2√3 | |
a = |
| = 2 − √3 więc b = 1 − a = − 1 + √3 |
| 2 | |
lub
| 4 + 2√3 | |
a = |
| = 2 + √3 więc b = 1 − a = − 1 − √3 |
| 2 | |
Równania szukanych prostych:
y = ( 2 −
√3) x − 1 +
√3
y = ( 2 +
√3) x − 1 −
√3
====================
11 lip 16:36
henrys: ciekawe zadanie
11 lip 18:17
bimbam: dziękuję za pomoc
11 lip 18:20