O ile procent
Karolina : Ewa kupiła tablet za 480 zł oraz dodatkowe akcesoria za 120 zł. Miesiac później maciek kupil
ten sam zestaw, ale cena rabletu byla o 10% nizsza a akcesoriów wzrosla o 5%. O ile procent
maciek kupil swoj zestaw taniej niż ewa.?
Wyszlo mi 7%. Dobrze?
11 lip 13:51
J:
pokaż obliczenia
11 lip 13:52
Karolina : 480 * 0,9 = 432
120 * 1,05 = 126
432+126=558
480+120=600
(600−558)/600 *100 = 7%
11 lip 13:55
J:
Ewa kupiła zestaw za 600 zł , a Maciek za 558 zł , czyli o 2 zł taniej.
Jaki procent 600 zł , stanowi 2 zł ?
11 lip 13:59
monia:
@
J
600 −558 =
42 zł ≠2zł

odp; 7% jest poprawna
11 lip 14:08
J:
racja...

, źle popatrzyłem

...dziękuję za zwrócenie uwagi
11 lip 14:13
Doktor doktor: Karolina pokazuje tylko u doktora
13 lip 10:02