log i wyklad
5-latek: Rozwiaz równanie
32
(x+5)/x−7)=0,25*128
(x+17)/(x−3)
Zalozenie
x≠7 i x≠5 i x≠−17 i x≠3
2
5(x+5)/(x−7)= 2
−2*2
7(x+17)/(x−3)
2
(5x+25)/(x−7)=2
−2+(7x+119)/(x−3)
| 5x+25 | | −2(x−3)+7x+119 | |
| = |
| |
| x−7 | | x−3 | |
| 5x+25 | | −2x+6+7x+119 | |
| = |
| |
| x−7 | | x−3 | |
| 5x+25 | | 5x+125 | |
| = |
| / mnoze stronami przez (x−7)(x−3) |
| x−7 | | x−3 | |
(5x+25)(x−3)= (5x+125)(x−7)
5x
2−15x+25x−75= 5x
2−35x+125x−875 (już wygląda ladnie bo nie będzie kwadratowego

−80x=−800
x=10 . Powinno być dobrze
11 lip 13:34
J:
Cześć

... i jest, tylko formalnie założenie: x ≠ − 5
11 lip 13:42
5-latek: Witaj
J 
Dziekuje za sprawdzenie . No tak x≠−5
11 lip 13:46
J:
Ej... o dwa założenia za dużo
11 lip 13:51
5-latek: Pewnie te x≠−5 i x≠17 bo kazda liczba podniesiona do potęgi zerowej =1
11 lip 13:57
J:
Nie do końca dlatego .... wykluczamy tylko te x, dla których nie istnieją wykładniki
11 lip 14:01
5-latek: Dobrze
11 lip 14:04