Prosba rownanie
5-latek: Witam.
Proszse o rozwiązanie takiego równania
| 1 | | 1 | |
| log2x+ |
| log2x+log2x=7 zalozenie x>0 |
| 4 | | 2 | |
mam dojść do postaci log
2x=4 zaczalbym tak
| | 1 | | 1 | |
log2x=7− |
| log2x− |
| log2x |
| | 4 | | 2 | |
11 lip 10:05
Kacper:
Dlaczego masz dojść?
11 lip 10:07
Michcio: log2 x=t
11 lip 10:08
Kacper:
W takim wypadku podstawienie nawet potrzebne nie jest, bo mam wszędzie ten sam logarytm
11 lip 10:12
5-latek: Dlatego bo mam dostać rozwiązanie x=16
A mam z tym kłopoty
11 lip 10:12
Kacper:
Jak widzisz te same elementy, to dodajesz
log
2x=4
x=16
koniec
11 lip 10:14
5-latek: Wiec jeśli możesz to pokaz jak
11 lip 10:14
11 lip 10:21
5-latek: Dzieki

caly czas patrze na Twoje rozwiaznie i probe mojego rozwiązania na początku
taka była
| 1 | | 1 | |
| log2x+ |
| log2x+log2x=7 (mnoze obie strony równania przez 4 |
| 4 | | 2 | |
log
2x+2log
2x+4log
2x=28
7log
2x=28 (jak ja tam nie widziałem potem log
2x=4 tylko zaczalem kombinować to jeden Bóg wie
11 lip 10:24
5-latek: 
wezme tylko jedno

bo 4

to musiałbym 4 dni jesc
11 lip 10:26
Kacper:
Ja bym zjadł jednego dnia

Twój pomysł też ok, bo pozbywasz się ułamków
11 lip 10:39