logi wykladnr 6
5-latek: To ja dalej walcze z równaniami log.
| | 1 | | (3a−b)(a2+ab)−1 | | 4 | | 1 | |
1+logx= |
| log[b− |
| ]− |
| logb+ |
| log(a3−ab2) |
| | 3 | | b−2 | | 3 | | 3 | |
Zalozenia zrobiłbym takie
x>0 b>0 i a
3−ab
2>0 i to wyrażenie w nawiasie kwadratowym >0
Teraz sobie na boku policze to wyrażenie w nawiasie kwadratowym
Jeszcze sobie a
3−ab
2 zapiszse tak a(a
2−b
2)= a(a+b)(a−b)
Wiec moje równanie będzie miało taka postac
| | 1 | | b(a−b)2 | | 4 | | 1 | |
1+logx= |
| log |
| − |
| logb+ |
| log{a(a+b)(a−b)} |
| | 3 | | a(a+b) | | 3 | | 3 | |
Ale teraz jak dalej
Chyba to nie będzie potrzeby podnoszsenia do potęgi (1/3) i (4/3)
Pewnie wykorzystać należy wzory na sume i roznice logarytmów .
Nie wiem jak rozpisać Ta (1/3) i (4/4) przeszkadza
Lewa strona to log10+logx= log(10x)
10 lip 22:24
Saizou : pomnóż wszystko razy 3
10 lip 22:32
5-latek: czy to będzie tak prawa strona ?
| 1 | | 1 | | 4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| logb(a−b)2− |
| loga(a+b)− |
| logb+ |
| loga+ |
| log(a+b)+ |
| log(a−b) |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 4 | | 1 | |
| logb+ |
| log(a−b)− |
| loga− |
| log(a+b)− |
| logb+ |
| l |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
oga+ |
| log(a−b)+ |
| log(a+b) |
| | 3 | | 3 | |
Jeśli tak to licze dalej . Ktos potwierdzi czy tak może być czy jednak nie
10 lip 22:38
Saizou : i uzyskasz
| | b(a−b)2 | |
3+3logx=log |
| −logb4+log(a(a+b)(a−b)) |
| | a(a+b) | |
| | b(a−b)2 | | 1 | |
log[(10x)3]=log[ |
| • |
| •a(a+b)(a−b)] |
| | a(a+b) | | b4 | |
| | b(a−b)2 | | 1 | |
(10x)3=[ |
| • |
| •a(a+b)(a−b)] |
| | a(a+b) | | b4 | |
10 lip 22:40
Saizou : Raczej trzeba zwijać w drugą stronę a nie rozwijać na poszczególne logarytmy
10 lip 22:43
5-latek: Saizou 
Zaraz tak zrobie jak piszsesz w zeszycie i napiszse tutaj
Sprawdz mój post 22:38
10 lip 22:44
Saizou :
drugi wers, drugi logarytm tam masz bład, ale to raczej przy wyklepywaniu
10 lip 22:51
5-latek: mam pytanie
czy mogę tak rozbijac jak w tym poscie ?
czy aby skorzytac z tych wzorow należy mieć pelne logarytmy
Jeśli tak jak piszsesz pomoze obie strony przez 3 to dostane pelne logarymy (wiesz o co mi
chodzi
10 lip 22:52
Saizou :
Rozumiem, ale to w niczym nie przeszkadza, bo zobacz to
| p | |
| logabc, rozpisuję tylko logarytm |
| q | |
10 lip 22:55
5-latek: Dobrze

Już widze odpowiedzi . dziekuje CI za pomoc

Ale ten przykład był powalony
10 lip 22:56
Saizou :
Nie bardziej niż ten log
3x+log
2(x+1)=log
34
10 lip 22:58
5-latek: Pamietasz go ?

)
10 lip 23:00
Saizou :
tak, nawet sobie go zapisałem
10 lip 23:01
Kacper:
Nie wiem jak się nie zniechęcasz takimi 'feralnymi' przykładami.
11 lip 10:03
5-latek: No widzisz . Z trudnymi jakos sobie radze a z łatwymi katastrofa
11 lip 10:28