kombinatoryka
technicallymissing: Święty Mikołaj pakuje prezenty dla grzecznych i niegrzecznych studentów. Ma do zapakowania 7
identycznych lalek i 5 misiów, które różnią się kształtem ucha. Na saniach czekają już cztery
różnokolorowe pudła. Na ile sposobów Święty Mikołaj może zapakować prezenty do pudełek
(niektóre pudełka mogą być też puste – dla niegrzecznych studentów)?
Nie rozumiem skąd ten symbol Newtona, tak w ogóle można pisać, że n jest mniejsze niż k?
10 lip 22:06
Amaz:
Jak ja "uwielbiałem" takie zadania xd Jak dobrze, że już skończyłem się uczyć xd
10 lip 22:08
Mila:
Zapakować 7 identycznych lalek do 4 pudeł można natyle sposobów ile jest rozwiązań równania
x1+x
2+x
3+x
4=7 w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych
(kombinacje z powtórzeniami− poczytaj w notatkach albo poszukaj w internecie)
Liczba rozwiązań :
n=7
k=4
Wzór :
W tym zadaniu:
Wynik ten jest pomnożony przez 4
5 bo misie są rozróżnialne i można je włożyć do 4 pudeł na 4
5
sposobów
(pierwszy miś na 4 sposoby, drugi też , .....piąty na 4 sposoby)
10 lip 22:37
Mila:
12 lip 21:57
Doktor doktor: św. Mikołaj wrócił już do Laponii i pakuje
13 lip 09:59