pomocy
nooomyiphone:

Dlaczego prawdziwe sa zdania:
1. |∡CAB|=180−135=45
2. |∡ABC|=180−(45+15)=120?
10 lip 20:29
Kacper: 2 twierdzenia, które trzeba znać
10 lip 20:32
nooomyiphone: prosze, pomóż
10 lip 20:33
nooomyiphone: nie moge dojść dlaczego trójkąt aeo jest równoramienny
10 lip 20:34
5-latek: Pewnie twierdzenia o kącie wpisanyn i srodkowym opartym na tym samym luku
10 lip 20:35
nooomyiphone: juz do tego doszłam, ale nadal nie wiem dlaczego ten kat oae tez jest rowny 30
10 lip 20:36
Robert : Siemka, mógłby ktoś dokładniej wytłumaczyć bo nie rozumiem....
12 lip 20:37
Mila:

∡BDC=135
o − kąt wpisany oparty na tym samym łuku CFB co kąt środkowy β.
β=2*135
o=270
o
∡BOC=90
o
ΔBOC−Δrównoramienny i prostokątny⇔ katy przy podstawie BC mają miary po 45
o.
∡ACB − kąt wpisany w okrąg oparty na tym samym łuku co kąt środkowy AOB⇔
∡ACO=45
0−15
o=30
o
ΔACO− Δrównoramienny⇔∡OAC=30
o
12 lip 21:06