log i wyklad nr4
5-latek: Mam teraz takie zadanko
log4{2log3[1+log2(1+3log2x)]}=0,5
Zalozenie 2log3[1+log2(1+3log2x)]>0 i x>0
czy wobec tego należy rozwiazac ta nierownosc czy wystaczy taki zapis ?
Wedlug mnie wystarczy (zrobie sprawdzenie na końcu rozwiązania .
2log3[1+log2(1+3log2x)]=40,5=2 (dziele obie strony rowniania przez 2
log3[1+log2(1+3log2x)]= 1
teraz 1+log2(1+3log2x)=3
to log2(1+3log2x)=2
1+3log2x=22=4
3log2x=3
log2x=1 to x=2
Sprawdzenie
1+3log22=4
log24= 2
2log3(1+2)= 2log33=2
log42=0,5 jest dobrze (ale niech ktoś sprawdzi jeszcze raz .
Powiem ze bardzo korciło mnie żeby podnosić do potęgi
10 lip 19:44
Saizou :
jak masz równanie to możesz sobie sprawdzić, gorzej z nierównością

i jest

, na maturze pewnie warto napisać że stosuję się metodę analizy starożytnych (w
takie odświeżonej wersji
10 lip 20:04
5-latek: Dzieki
Saizou
10 lip 20:14