matematykaszkolna.pl
Całka RJS: ∫x3e−x2dx Czy całka z ∫e−t=e−t+C czy −e−t+C
10 lip 15:32
Saizou : ∫e−xdx=−e−x sprawdzenie (−e−x)'=−e−x*(−1)=e−x
10 lip 15:39
J: Ale to nie jest rozwiązanie całki wyjściowej
10 lip 16:34
RJS: Wiem, ale wynik coś mi się nie pokrywa t=x2 dt=2xdx /2
dt 

=xdx
2 
1 

∫te−tdt=|u=t u'=1 v'=e−t v=e−t
2 
 1 1 
=

te−t

∫e−t+C
 2 2 
 1 1 
=

te−t

e−t+C
 2 2 
 1 1 
=

x2e−x2

e−x2+C
 2 2 
undefined
10 lip 16:52
Mila: ∫x3e−x2 dx=∫x*x2e−x2dx=...
 1 
[−x2=t, −2xdx=dt, xdx=−

dt]
 2 
 1 
..=

∫t*etdt= licz przez części
 2 
[t=u, dt=du, dv=et, v=et] dokończ i wróć do zmiennej x.
10 lip 16:52
RJS: Dziękuję, dopiero zaczynam chyba robić poważne kroki odnośnie analizy bo jeszcze nie zrezygnowałem z matury R za rok emotka Ale studia są ważniejsze
10 lip 17:02
RJS:
 dt 
t=−x2

=xdx i mam zastąpiony związek xdx
 2 
 1 

∫x2etdt teraz zastąpuję związek −x2=t więc x2=−t tak
 2 
 1 1 

∫−tetdt⇒

∫tetdt u=t u=1 v'=et v=et
 2 2 
1 1 1 1 

tet

∫etdt=

tet

et+C
2 2 2 2 
 1 1 
=−

x2e−x2

e−x2+C
 2 2 
10 lip 17:07
RJS: Mila mam jeszcze do Ciebie pytanie, jaki dział do matury najpierw przerabiać ? Trygonometria czy geometria analityczna ? Bez nauki miałem 30% w tym roku, więc coś tam umiem
10 lip 17:25
Mila: To obojętne , może zacznij od trygonometrii, wyćwiczysz sprawność rachunkową, opanujesz tożsamości trygonometryczne. Geometria analityczna jest przyjemna, bo wszystko widać w układzie współrzędnych. Łatwo zweryfikować poprawność rozwiązania.
10 lip 18:12
Mila: Trygonometria( tożsamości) przyda się do całek .
10 lip 18:12
RJS: Zależy mi na okolicach 90%. Więc dobrze zacznę pod wieczór trygonometrię i liczę na pomoc emotka
10 lip 18:13
Mariusz: Podstawienie niewiele daje bo i tak trzeba liczyć przez części Nieco ułatwia liczenie tym co nie mają wprawy Gdy się trochę więcej całek policzy to w takich przypadkach od razu się widzi pochodną złożenia i w pamięci się ją odwraca Jeśli bawimy się heurystycznymi metodami to wtedy takie podstawienie bardziej się przydaje Trygonometria się przydaje ... Tak naprawdę to tylko jedynka trygonometryczna i wzór na funkcje trygonometryczne połowy kąta Ten drugi wzorek przydaje się gdy liczymy długość bądź pole powierzchni bryły obrotowej i wyskakuje sinus bądź cosinus pod pierwiastkiem Jeśli do całkowania ułamków prostych używamy redukcji a do całkowania funkcji wymiernej z pierwiastkiem z trójmianu podstawień Eulera to aż tak bardzo się nie przydają Zastąpienie licznika 1=1+x2−x2 pozwoli rozbić całkę na sumę dwóch całek W jednej skracasz licznik z mianownikiem a drugą liczysz przez części całkowanie przez części drugiej ) Do całek ∫R(x,ax2+bx+c) dx (długość paraboli, spirali Archimedesa, krzywej logarytmicznej ) stosujesz podstawienia Eulera Są trzy , podane w standardowy sposób wystarczą dwa a jeśli przesuniesz x w drugim to starczy jedno Tutaj masz wyjaśnione skąd się biorą podstawienia Eulera (do wyboru masz oryginalną wersję językową oraz polskie tłumaczenie) https://matematykaszkolna.pl/forum/286351.html Mógłby ktoś znający rosyjski je porównać Chciałem angielskie tłumaczenie aby wrzucić na anglojęzyczne forum
10 lip 19:02
J: Gdzieś czytałem,że są całodobowe przychodnie lekarskie ... i naprawdę pomagają ludziom
10 lip 20:14
Mariusz: No to idź do nich chyba że wolisz do sądu
10 lip 20:34
J: Nie mam nic do Ciebie czlowieku,pomimo,że mnie obraziłeś ....sle nadal uważam, że masz jakiś problem
10 lip 21:05
Mariusz: O wzorach redukcyjnych i podstawieniach Eulera napisałem ponieważ Mila wspomniała o trygonometrii Jeśli się je stosuje to trygonometrię można ograniczyć Wpisy J: z 10 lipca 20:14 oraz 21:05 oraz z nim powiązany mój z 20:34 można usunąć jako że nic nie wnoszą do tematu (tu do tych którzy mogą usunąć : chyba że mogą być dowodem w sprawie )
10 lip 21:24
Mariusz: RJS całek nie będziesz miał na maturze więc możesz je sobie odłożyć na później Po zdanym egzaminie możesz je poćwiczyć Z tego co wcześniej napisałeś wynika że chcesz powtórzyć maturę aby uzyskać lepsze wyniki Zdobądź aktualny program liceum/technikum i rozwiązuj zadania które znajdują się w programie
10 lip 21:44