Całka
RJS:
∫x3e−x2dx
Czy całka z ∫e−t=e−t+C czy −e−t+C
10 lip 15:32
Saizou :
∫e−xdx=−e−x
sprawdzenie
(−e−x)'=−e−x*(−1)=e−x
10 lip 15:39
J:
Ale to nie jest rozwiązanie całki wyjściowej
10 lip 16:34
RJS:
Wiem, ale wynik coś mi się nie pokrywa
t=x
2
dt=2xdx /2
| 1 | |
| ∫te−tdt=|u=t u'=1 v'=e−t v=e−t |
| 2 | |
undefined
10 lip 16:52
Mila:
∫x
3e
−x2 dx=∫x*x
2e
−x2dx=...
| | 1 | |
[−x2=t, −2xdx=dt, xdx=− |
| dt] |
| | 2 | |
| | 1 | |
..= |
| ∫t*etdt= licz przez części |
| | 2 | |
[t=u, dt=du, dv=e
t, v=e
t] dokończ i wróć do zmiennej x.
10 lip 16:52
RJS:
Dziękuję, dopiero zaczynam chyba robić poważne kroki odnośnie analizy bo jeszcze nie
zrezygnowałem z matury R za rok

Ale studia są ważniejsze
10 lip 17:02
RJS:
| | dt | |
t=−x2 − |
| =xdx i mam zastąpiony związek xdx |
| | 2 | |
| | 1 | |
− |
| ∫x2etdt teraz zastąpuję związek −x2=t więc x2=−t tak |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| ∫−tetdt⇒ |
| ∫tetdt u=t u=1 v'=et v=et |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| tet− |
| ∫etdt= |
| tet− |
| et+C |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
10 lip 17:07
RJS:
Mila mam jeszcze do Ciebie pytanie, jaki dział do matury najpierw przerabiać ?
Trygonometria czy geometria analityczna ? Bez nauki miałem 30% w tym roku, więc coś tam umiem
10 lip 17:25
Mila:
To obojętne , może zacznij od trygonometrii, wyćwiczysz sprawność rachunkową, opanujesz
tożsamości trygonometryczne.
Geometria analityczna jest przyjemna, bo wszystko widać w układzie współrzędnych.
Łatwo zweryfikować poprawność rozwiązania.
10 lip 18:12
Mila:
Trygonometria( tożsamości) przyda się do całek .
10 lip 18:12
RJS:
Zależy mi na okolicach 90%. Więc dobrze zacznę pod wieczór trygonometrię i liczę na pomoc
10 lip 18:13
Mariusz: Podstawienie niewiele daje bo i tak trzeba liczyć przez części
Nieco ułatwia liczenie tym co nie mają wprawy
Gdy się trochę więcej całek policzy to w takich przypadkach od razu się widzi pochodną
złożenia
i w pamięci się ją odwraca
Jeśli bawimy się heurystycznymi metodami to wtedy takie podstawienie bardziej się przydaje
Trygonometria się przydaje ...
Tak naprawdę to tylko jedynka trygonometryczna i wzór na funkcje trygonometryczne połowy kąta
Ten drugi wzorek przydaje się gdy liczymy długość bądź pole powierzchni bryły obrotowej
i wyskakuje sinus bądź cosinus pod pierwiastkiem
Jeśli do całkowania ułamków prostych używamy redukcji a do całkowania
funkcji wymiernej z pierwiastkiem z trójmianu podstawień Eulera to aż tak bardzo się
nie przydają
Zastąpienie licznika 1=1+x
2−x
2 pozwoli rozbić całkę na sumę dwóch całek
W jednej skracasz licznik z mianownikiem a drugą liczysz przez części
całkowanie przez części drugiej )
Do całek ∫R(x,
√ax2+bx+c) dx (długość paraboli, spirali Archimedesa, krzywej logarytmicznej )
stosujesz podstawienia Eulera
Są trzy , podane w standardowy sposób wystarczą dwa
a jeśli przesuniesz x w drugim to starczy jedno
Tutaj masz wyjaśnione skąd się biorą podstawienia Eulera
(do wyboru masz oryginalną wersję językową oraz polskie tłumaczenie)
https://matematykaszkolna.pl/forum/286351.html
Mógłby ktoś znający rosyjski je porównać
Chciałem angielskie tłumaczenie aby wrzucić na anglojęzyczne forum
10 lip 19:02
J:
Gdzieś czytałem,że są całodobowe przychodnie lekarskie ... i naprawdę pomagają ludziom
10 lip 20:14
Mariusz: No to idź do nich chyba że wolisz do sądu
10 lip 20:34
J:
Nie mam nic do Ciebie czlowieku,pomimo,że mnie obraziłeś ....sle nadal uważam, że masz jakiś
problem
10 lip 21:05
Mariusz: O wzorach redukcyjnych i podstawieniach Eulera napisałem ponieważ Mila wspomniała
o trygonometrii
Jeśli się je stosuje to trygonometrię można ograniczyć
Wpisy J: z 10 lipca 20:14 oraz 21:05
oraz z nim powiązany mój z 20:34
można usunąć jako że nic nie wnoszą do tematu
(tu do tych którzy mogą usunąć : chyba że mogą być dowodem w sprawie )
10 lip 21:24
Mariusz: RJS całek nie będziesz miał na maturze więc możesz je sobie odłożyć na później
Po zdanym egzaminie możesz je poćwiczyć
Z tego co wcześniej napisałeś wynika że chcesz powtórzyć maturę aby uzyskać lepsze wyniki
Zdobądź aktualny program liceum/technikum i rozwiązuj zadania które znajdują się w programie
10 lip 21:44