Wykazywanie
Piotr Piguła:
Czy można wykazać że log72 <0,36 bez tablic kalkulatorów itp. itd
10 lip 13:31
5-latek: Można jeśli się zna wartoscli log2 i log7 (ja akuratnie je znam
nalezaloby jeszcze znac wartość log 3 i wyprowadzadsz sobie jakie chcesz wartość logarytmu
dziesiętnego
log2=0,301
log7= 0,845
log3= 0,448 sa to oczywiście wartości przybliżone
| | log2 | | 0,301 | |
teraz log72= |
| = |
| =0,356<0,36 |
| | log7 | | 0.845 | |
10 lip 16:49
henrys: Może tak, tylko jedno dzielenie pisemne będzie
x
0=8
Δx=x−x
0=−1
f(x)=f(x
0)+Δxf'(x
0)
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=− |
| * |
| |
| | (log2x)2 | | xln2 | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x0)=f'(8)=− |
| =− |
| |
| | 9*8ln2 | | 72ln2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(7)= |
| = |
| + |
| =... |
| | log27 | | 3 | | 72ln2 | |
ln2=1−1/2+1/3−1/4+...>14/24
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 15 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| <0,36 |
| log27 | | 3 | | 72*14/24 | | 3 | | 42 | | 42 | |
10 lip 18:04
henrys: W ostatniej linijce powinno być
10 lip 18:08
b.: można też tak − przekształcamy równoważnie:
2 < 7
9/25
2
25 < 7
9
i teraz:
33554432 < 40353607
i to się da wyliczyć bez kalkulatora

albo tak:
2 * 256
3 < 343
3
2 < (343/256)
3
ale 343/256 > 4/3, więc wystarczy sprawdzić, że
2 < (4/3)
3 = 64/27, zgadza się
10 lip 20:17
henrys: no ba
10 lip 20:41
Mila:
log
7(2)<log
7(7
925)
2<7
925 /
25
2
25<7
9
Baw się dalej.
10 lip 20:57
Waldemar3:
To chyba można jeszcze troszkę uprościć:
0,36 R lg72 ⇔9lg27 R 5lg232 ⇒ 27−(reszta z Taylora mniejsza od 2) > 25.Czy tak?
11 lip 05:51
Mariusz: Wartość logarytmu dwójkowego można policzyć bit po bicie
a stosując wzór na zmianę podstawy logarytmu można dostać każdy logarytm
Sprowadzasz liczbę logarytmowaną do przedziału <1,2) dzieląc albo mnożąc ją
Zliczasz liczbę dzieleń z plusem a liczbę mnożeń z minusem
Jeżeli kwadrat liczby logarytmowanej nie jest mniejszy do dwójki to do liczby dzieleń
dodajesz ujemną potęgę dwójki (2−i) gdzie i to liczba iteracji
a za nową liczbę logarytmowaną przyjmujesz połowę kwadratu poprzedniej liczby
Jeżeli kwadrat liczby logarytmowanej jest większy do dwójki to nie dodajesz potęgi dwójki
a za liczbę logarytmowaną przyjmujesz kwadrat poprzedniej liczby
11 lip 09:25
PW: Mariusz, to jeszcze matematyka, czy przepis z książki kucharskiej? Ja to prawie maleję do
szeptu gdy widzę takie porady: "Wartość logarytmu dwójkowego można policzyć bit po bicie".
11 lip 10:05