Hej
M: Dokonano napadu na bank. Trzech świadków widziało samochód, którym odjechali przestępcy.
Prowadzący dochodzenie komisarz Hański przeczytał ich zeznania. Pierwszy świadek powiedział
Przestępcy odjechali czarnym BMW, drugi świadek zeznał: Przestępcy odjechali granatowym Audi,
natomiast trzeci świadek stwierdził: Przestępcy odjechali Mercedesem, który na pewno nie był
czarny. Z doświadczenia komisarza Hańskiego wynikało że tylko połowa zeznań każdego świadka
jest prawdziwa. Jakim samochodem uciekali przestępcy ?
Przyjmijmy oznaczenia zdań:
P – przestępcy uciekli samochodem czarnym
Q – przestępcy uciekli samochodem marki BMW
R – przestępcy uciekli samochodem granatowym
S – przestępcy uciekli samochodem marki Audi
T – przestępcy uciekli samochodem marki Mercedes
Wówczas prawdziwe są (przy założeniu, jakie przyjął komisarz) trzy zdania złożone p∨q,r∨s,t∨¬p.
Zatem prawdziwa jest także koniunkcja tych zdań (p∨q)∧(r∨s)∧(t∨¬p) Pierwsze moje pytanie brzmi
tak – mamy tutaj alternatywę ale podobno połowa zeznań jest prawdziwa. Natomiast alternatywa
zakłada prawdziwość także obu zeznań, więc dlaczego tu jest alternatywa, a nie alternatywa
wykluczająca ?
Po zastosowaniu prawa rozdzielności koniunkcji względem alternatywy otrzymamy alternatywę ośmiu
zdań (sprawdź!), wśród których siedem jest fałszywych. Zatem zdanie ósme (q∧r∧¬p) jest zdaniem
prawdziwym, gdyż cała wypowiedź jest zdaniem prawdziwym. Tak więc przestępcy odjechali
granatowym BMW. No i moje drugie pytanie.
Doszedłem do tego rozwiązania inną metodą ale za nic nie mogę zrobić tą którą proponują w nowym
Pazdrze bo nie umiem rozpisać tamtej koniunkcji na te osiem zdań.
Proszę o rozpisaniu tego co sugerują autorzy w zbiorze Pazdro
10 lip 12:58
M: Odświeżam
10 lip 22:24
Doktor doktor: ja tez odświeżyłem....pokój
13 lip 10:03