matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
log i wykl nr 2
5-latek:
Wyznacz x bez pomocy tablic x=
√
10
2+0,5log16
(bardzo podobne do wczorajszsego zadania Wiec tak (logarytmuje logarytmem dziesiętnym logx= log
√
10
2+0,5log16
1
logx= log
√
10
2+log4
(korzystam z e wzoru log
a
n
√
M
=
log
a
M
m
1
logx=
*log10
2+log4
2
1
logx=
(2+log4)*log10
2
logx= (1+0,5log4)*log10 logx= (1+log2)*1 logx= 1+log2 logx= log10+log2 logx= log20 x=20
10 lip 12:56
Benny:
Witaj
5−latku
a co powiesz na krótsze rozwiązanie?
x=(10
2
*10
0,5*log16
)
0,5
x=10*
√
10
log4
x=10*
√
4
x=10*2=20
10 lip 13:14
5-latek:
Czesc:
Co powiem ? Podoba mi się .
10 lip 13:17