objętość kuli opiasanej na stozku
Konrad: Oblicz objętość kuli opisanej na stożku, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym o
boku mającym długość 2cm.
Może mi ktos napisac jak to rozwiązać albo chociaż skąd wyliczyć R


?
7 gru 12:38
Bogdan:

Jaki jest wzór na długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o boku a?
7 gru 14:14
Rudy:

W przekroju mamy trójkąt równoboczny i opisany na nim okrąg.
| | 2 | |
Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym to |
| jego wysokości czyli: |
| | 3 | |
| | 2 | | a√3 | | a√3 | | 2√3 | |
R = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Objętość kuli:
| | 4 | | 4 | | 2√3 | | 32√3π | |
V = |
| *π*R3 = |
| *π*{ |
| }3 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
7 gru 14:19
Bogdan:
Warto zapamiętać wzory i nie korzystać z pośrednictwa wysokości w trójkącie rownobocznym:
R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym,
r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny,
7 gru 14:32