Wykaż, że jeżeli różne od zera liczby a i b są tego samego znaku
magda: Wykaż, że jeżeli różne od zera liczby a i b są tego samego znaku, to:
Pomoże ktoś?
10 lip 10:53
Eta:
Jeżeli a≠0 i b≠0 i ai b są tego samego znaku to iloczyn ab >0
załóżmy,że taka nierówność zachodzi, to przekształcamy ją równoważnie:
| a3 | | b3 | |
| + |
| ≥ a2+b2 / * ab>0 |
| b | | a | |
a
4+b
4≥a
3b+b
3a
a
4−3a
3b+b
4−b
3a≥0
a
3(a−b) −b
3(a−b)≥0
(a−b)(a
3−b
3)≥0
(a−b)(a−b)(a
2+ab+b
2)≥0
(a−b)
2(a
2+ab+b
2) ≥0 −− zachodzi bo (a−b)
2≥0 i ( a
2+ab+b
2)≥0 i ab>0
równość zachodzi dla a=b i a≠0 i b≠0
zatem wyjściowa nierówność jest prawdziwa
10 lip 11:43
magda: Dzięki!
10 lip 11:48
GO$i@: a, b >0 lub a, b <0
a4+b4≥a3*b+b3*a
a4 + b4 − a3*b − b3*a ≥ 0
L = a3*(a−b) + b3*(b−a) = a3*(a−b) − b3*(a−b) = (a − b)(a3 − b3)
dla a, b <0
a−b= −n
a3−b3= −m
gdzie m, n∊N
(a − b)(a3 − b3) = −m * −n =mn>0
dla a, b >0
jeżeli a>b
a−b=k
a3−b3=l
gdzie k, l ∊N
(a − b)(a3 − b3)= kl>0
jeżeli a<b
a−b= − p
a3−b3= − r
gdzie p, r ∊N
(a − b)(a3 − b3)= −p * −r =pr >0
jeżeli a=b
(a − b)(a3 − b3)= (a−a)(a3 − a3)= 0
10 lip 11:58
5-latek: dzień dobry
Eta 
Masz chochlika z ta trojka . ja tak samo zrobiłem wczoraj .
10 lip 11:59
5-latek: Teraz zapoznaje się z tymi wzorami co kiedyś dalas
Lukasowi dp przerobienia .
10 lip 12:02
Ala:
Dzięki "małolatku"

oczywista −oczywistość ( nie wiem czemu wpisało mi się −3 przed a
3b
pozdrawiam
10 lip 12:06
Eta:
10 lip 12:07
PW:
| | a4+b4 | | (a2+b2)2−2a2b2 | |
|
| = |
| , |
| | ab | | ab | |
a więc badana nierówność jest równoważna nierówności
| | (a2+b2)2−2a2b2 | |
|
| ≥ a2 + b2, |
| | ab | |
skąd po pomnożeniu stronami przez dodatnie ab (dodatnie, bo liczby a i b są tych samych znaków)
otrzymamy nierówność równoważną
(1) (a
2+b
2)
2−2a
2b
2 ≥ (a
2+b
2)ab.
Dla krótkości zapisu oznaczmy
a
2+b
2 = x, ab = k,
widać wtedy ze mamy do czynienia z nierównością
(2) x
2 − kx − 2k
2 ≥ 0,
w której x > 0 i k > 0. Wyróżnik Δ jest równy 9k
2,
√Δ = 3k (bo k > 0). Nierówność (2) jest
spełniona dla dodatnich
x ≥ 2k.
Z uwagi na przyjęte oznaczenia wynika stąd, że jest prawdziwa gdy
a
2 + b
2 ≥ 2ab
(a − b)
2 ≥ 0,
co jest oczywiste dla wszystkich a i b. W dowodzie wykorzystaliśmy założenie ab > 0, a więc
badana nierówność jest prawdziwa dla a, b tych samych znaków. To kończy dowód.
10 lip 12:08
5-latek: Pozdrawiam
10 lip 12:09
magda: Dzięki wszystkim, idę dalej trenować te zadania
10 lip 12:18