Aksjomat nieskończoności
Przemysław: ∀c(c∊x⇒∃d(d∊x⋀∀e(e∊d⇔(e∊c⋁e=c))))
To powyżej jest częścią aksjomatu, że x istnieje (jest to jeden z warunków, jakie ma spełniać
x, drugi warunek to to, że do x należy zbiór pusty).
I teraz proszę Was o pomoc, bo nie rozumiem, w jakim przypadku takie "d" mogłoby nie istnieć?
czy nie wystarczyłoby coś w stylu, że skoro przykładowym "d" spełniającym warunek jest d=c to
d spełniające warunek istnieje)?
10 lip 01:55
Janek191:
Ten zapis, moim zdaniem, jest błędny

c ∊ X , d ∊ X
10 lip 10:14
b.: Np. dla C=∅. Albo dla C={∅, {∅}}.
10 lip 10:28
Przemysław: @Janek191 − w sensie, że "x" wielką literą? To chyba nie ma wielkiego znaczenia, ale głowy nie
dam
@b. − jeżeli c=∅: czemu d=∅ nie jest dobre? zawiera się w x, a nie należy do niego żadne e,
więc każde z tych żadnych e spełnia dowolny warunek (w sensie, że jest to pustospełnione?)
I jeszcze − co znaczy C={∅,{∅}}? zbiór zawierający: zbiór pusty i zbiór zawierający zbiór
pusty, jakoś tak? To wtedy czemu to d może nie istnieć? Bo nie łapię trochę
10 lip 13:32
b.: Przepraszam, pomyłka, nie napisałem jakie jest X.
Ok, więc jeszcze raz.
Zobaczmy, jeśli X={∅, {∅}} oraz C={∅}.
Wtedy musi istnieć w X element D o takiej własności, że jego elementami są elementy zbioru C
oraz sam zbiór C. Czyli po prostu D={∅, {∅}}. Ale takie D nie jest elementem X, czyli warunek
nie jest spełniony.
Warunek ten w zasadzie oznacza tyle, że w X są elementy postaci
∅; {∅}; {∅, {∅}}; {∅, {∅}, {∅, {∅}} }; itd.
(mogą być też dodatkowe elementy i jeśli są, to też niezupełnie dowolne, ale to nie ma
znaczenia)
10 lip 20:06
Przemysław: itd. oznacza właśnie tą tytułową nieskończoność?
W sensie, bo zawsze możemy przyjąć C "większę" w sensie inkluzji (zamiast {∅} wziąć {∅, {∅}})
dla takiego C w X−ie i tak musi się znaleźć odpowiednie D. Więc X musi mieć nieskończenie wiele
elementów?
11 lip 01:01
b.: Właśnie tak.
11 lip 11:58
Przemysław: Dziękuję bardzo
11 lip 12:20