Rozwiąż równanie z warunkami początkowymi
majlo93: Rozwiąż równanie z warunkami początkowymi
y"+3y′ +4y=0 : y(0)=1 y′(0)=0
równanie ogólne będzie wyglądało tak
λ2+3λ+4=0
Liczę delte która jest ujemna , lambdy by się równały wtedy λ1=−3−7i/2 λ2=−3+7i/2
Podstawiam
y(x) C1eλ1∗x+C2eλ2∗x
Och chodzi z tymi założeniami początkowymi, proszę o pomoc i poprawki
9 lip 21:02
Mariusz: | | √7 | | √7 | |
y=C1e−3/2xcos( |
| x)+C2e−3/2xsin( |
| x) |
| | 2 | | 2 | |
Zróżniczkuj a dostaniesz drugie równanie
Wstaw do tych równań x=0 a dostaniesz układ równań z którego obliczysz stałe
11 lip 20:28