Pochodne cd
Damian1996: Mam policzyć pochodną z takiej funkcji
Próbowałem to liczyć stosując pochodną złożoną, ale rachunki które mi wychodzą niezbyt mnie
przekonują

ma ktoś jakiś ciekawszy pomysł na obliczenie tego?
9 lip 20:20
Hajtowy:
Masz może odpowiedzi?
Coś w ten deseń?
9 lip 20:24
Damian1996: Mam odpowiedź, zapomniałem dodać
9 lip 20:28
Kacper:
To licz.
9 lip 20:35
Mila:
Może najpierw przekształcenie argumentu f(x)
| | (1−√x2+1) | | √x2+1−1 | |
= |
| = |
| |
| | −x | | x | |
9 lip 20:35
Damian1996: Wyliczyłem, że pochodna argumentu f(x) to
| x−2(√x2+1−1)√x2+1 | |
| |
| 2x2√x2+1 | |
Z kolei pochodna funkcji zewnętrznej to
Niezbyt zachęcająco to wygląda do dalszych przekształceń
9 lip 21:09
Mila:
Niezbyt. Policzyć?
9 lip 21:26
Damian1996: Prosiłbym
9 lip 21:27
Mila:
Czekaj cierpliwie.
9 lip 21:30
Damian1996: Nie ma pośpiechu
9 lip 21:32
Mila:
| | x2 | | x2−(x2+1)+√x2+1 | |
= |
| * |
| = |
| | x2+x2+1−2√x2+1+1 | | x2√x2+1 | |
| | 1 | | √x2+1−1 | |
= |
| * |
| = |
| | 2(x2+1−√x2+1) | | √x2+1 | |
| | √x2+1−1 | |
= |
| = |
| | 2*[(x2+1)√x2+1−(x2+1)] | |
| | √x2+1−1 | |
= |
| = |
| | 2*[(x2+1)*(√x2+1−1)] | |
===========
9 lip 21:59
Damian1996: Dziękuję bardzo
9 lip 22:21
Mila:
9 lip 22:42
Damian1996: Jeszcze mam jedno pytanko odnośnie pochodnych.. A dokładnie pochodnej tej funkcji:
y=ln(ln(lnx)) dla x>e
| | 1 | |
Wyszło mi, że pochodna to y'= |
| . |
| | x*lnx*ln(lnx) | |
| | 1 | |
Ale w odpowiedziach jest y'= |
| . |
| | (1−x)√x | |
I tu pytanie.. ja popełniłem błąd czy może jest on w odpowiedziach? A może wyliczoną przeze
mnie pochodną da się przekształcić do postaci, w której jest w odpowiedziach?
11 lip 12:47
J:
Masz poiczone dobrze
11 lip 13:10
Damian1996: Ok, dziękuję
11 lip 13:17