Któlra funkcja nie ma miejsca zerowego?
Karolina : Funkcja f, określona dla wszystkich liczb całkowitych dodatnich, przyporządkowuje liczbie x
resztę z dzielenia tej liczby przez 7. Która z poniższych funkcji nie ma miejsca zerowego:
A) f(x) − 7 B) 2f(x) − 8 C) f(x) − 7 D) 2−f(x)
9 lip 18:33
Mila:
Dlaczego w A i C jest to samo? Coś opuściłaś?
Reszta z dzielenia przez 7:
0,1,2,3,4,5,6.
Zwf={0,1,2,3,4,5,6}
Sprawdzamy:
a) 0−7=−7
1−7=−6
2−7=−5
3−7=−4
4−7=−3
5−7=−2
6−7=−1 brak miejsca zerowego
Dla porządku sprawdź resztę.
9 lip 18:53
Karolina : W powinno być f(x) − 5
9 lip 18:58
Mila:
Sprawdziłaś pozostałe odpowiedzi?
9 lip 19:09
Karolina : Tak, wyszlo C) f(x) − 7

Dzięki za pomoc
9 lip 19:14
Mila:
9 lip 19:30