S
Chłopak w rajstopach: Witajcie. Mam problem z zadaniem.
Dany jest Δ równoramienny o bokach długości 16,16,17.
Jak policzyć długość okręgu wpisanego bez wykorzystania żadnego wzoru
Da się ?
9 lip 15:24
Hajtowy:
9 lip 15:38
Janek191:
Tw. Pitagorasa też nie można stosować ?
9 lip 16:23
Chłopak w rajstopach: Tak jest, twierdzenie Pitagorasa pomogło
Hajtowy, a rysunek to sobie możesz wsadzić...
9 lip 16:48
jakubs: O jaki nerwowy
9 lip 18:40
Mariusz: Są dwa wzorki na pole trójkąta wykorzystujące połowę obwodu trójkąta
Jeden z nich wykorzystuje także promień okręgu wpisanego
Jak wykorzystać twierdzenie Pitagorasa ?
9 lip 18:58
Mariusz: A może chodzi ci o metodę Archimedesa ?
Ale chyba tam też się wykorzystuje wzorki
9 lip 19:02
?:
... "w rajstopy" ?
9 lip 19:08
Mariusz: To chyba jednak nie Archimedes
(Tam były wielokąty foremne)
Długości obwodów wielokątów foremnych wpisanych w okrąg tworzyły jeden ciąg
a długości obwodów wielokątów foremnych opisanych na okręgu tworzyły drugi ciąg
Obydwa ciągi były zbieżne i tą granicą była długość obwód koła
9 lip 19:09
Mila:
Bez wzorów −to chyba nitką zmierzyć.
9 lip 19:31
Robin Hood:

2a = 17, a + b = 16, a = 8,5 b = 7,5
h − wysokość trójkąta, c = h − r
| | 7 | |
h = √162 − 8,52 = |
| √15 |
| | 2 | |
r
2 + 7,5
2 = (h − r)
2
r
2 + 7,5
2 = h
2 − 2hr + r
2
9 lip 20:07
bezendu:
Nie jest Ci ciepło w rajstopach w taką pogodę ?
9 lip 20:09
Eta:
9 lip 20:18
Chłopak w rajstopach: Nie

Jestem trans, lubię to nosić i damskie obuwie
Właściwie robię to codziennie, dzisiaj nie było tak ciepło
Oprócz upałów
Idę robić dalej Pazdrę
9 lip 21:44
bezendu:
9 lip 23:46
5-latek: Jeśli chcesz zrobić to zadanie bez wykorzystania zadnego wzoru to lepiej idz na
9 lip 23:54