Zadanie nr 12
5-latek: Zostaly mi jeszcze trzy rownnaia
Wiec dalej
√xlog√x=10 to xlog√x jest pod pierwiastkiem
To nawet nie wiem jak zacząć
9 lip 14:45
ZKS:
Zacznij tak log(x) = y ⇒ x = 10y.
9 lip 14:47
5-latek: Na razie to jest dla mnie za trudne .
Porobie jeszcze pare przykladow z Antonowa i wroce do tego .
dzięki za wskazowkie . Powinna się przydac do tych łatwiejszych zadań .
9 lip 15:02
ZKS:
Zadanie jest proste, spróbuj rozwiązać.
9 lip 15:04
5-latek: Pozwolisz z ewroce do niego później .
Teraz musze odpocząć. Jestem zmeczony .
Jeśli będziesz wieczorem na forum to poprosze Cie o pomoc .
9 lip 15:09
Mariusz: Proste jak zna kilka funkcji specjalnych takich jak funkcja W
9 lip 15:10
ZKS:
Wporządku tylko napisałem, że zadanie nie jest, aż takie trudne na jakie wygląda na początku.
9 lip 15:11
J:
Do kwadratu ... i dostajesz: log√x = logx100
9 lip 15:15
Benny: Funkcje specjalne?
Ja to podniosłem do kwadratu (x>0) i później tylko obustronnie zlogarytmowałem i ładny wynik mi
wyszedł
9 lip 15:16
ZKS:
Z mojego podstawienia mamy
[(10
y)
1/2 * y]
1/2 = 10
10
1/4 * y2 = 10
9 lip 15:18
J:
przecież rownanie jest banalne...teraz tylko zmiana podstawy
9 lip 15:19
Mariusz: | | 1 | | 1 | |
10 |
| log(x)* |
| log(x)=10 |
| | 2 | | 2 | |
log(x)
2=4
log(x)
2−4=0
log(x)=2
x=100
9 lip 15:20
ZKS:
Mariusz a gdzie Ci się podziało log(x) = −2?
9 lip 15:23
Mariusz: ZKS a to bawimy się zespolonymi ?
9 lip 15:30
Benny: @
Mariusz, ale tu nie będzie zespolonych

logx=−2
10
−2=x
9 lip 15:31
Mariusz: | | 1 | |
A tak to jeszcze dojdzie x= |
| |
| | 100 | |
9 lip 15:32
Mariusz: Ano tak zespolone mamy gdy argument logarytmu jest ujemny
9 lip 15:33
5-latek: Przede wszystkim podziękowania wszystkim za wpisy

Wiec po podniesieniu do potęgi drugiej dostane
x
log√x=100
Logarytmuje obustronnie logarytmem przy podstawie x
wiec dostaje
log
√x(log
xx)=log
x100
log
√x= logx100 (bo log
xx=1 Zmieniam log
√x na logarytm przy podstawie x
Widze z tego ze x=100 (ale jak to wyznaczyć? (chyba jakies zaćmienie albo kłopoty rachunkowe
Jedno z dwóch
9 lip 20:42
Robin Hood:
√xlog√x = 10, x>0
x logx / 4 = 10
xlogx = 104
logxlogx = log104
log2x = 4
logx = −2 lub logx = 2
x = 0,01 lub x = 100
9 lip 20:49
5-latek: Robinie z Sherwood dzięki

Ale opisz dokładnie te swoje przekształcenia(te 4 linijki .
9 lip 21:07
Benny: logx
logx=log10
4
korzystam z tego, że log
ab
c=c*log
ab
logx*logx=log10
4
log
2x=4*log10
log
2x=4
logx=2 lub logx=−2
Teraz jasne?
9 lip 21:16
5-latek: Benny to rozumiem .
Bardziej zależy mi na rozwiązaniu mojego
| 1 | |
| = logx100. (to jedno |
| 2logx10 | |
Druga sprawa to taka post 20:49 jak doszsdl do drugiej linijki ?
9 lip 21:21
5-latek: Mojego równania z 20:42 (skoro tak rozwiazuje to równanie
9 lip 21:24
ZKS:
Co do postu Twojego o 20:42 to
log
2x100 = 1
log
x100 = 1 ∨ log
x100 = −1
9 lip 21:31
Benny: 1=log
2x100
log
x100=1 lub log
x100=−1
To pewnie wiesz jak rozwiązać

Druga sprawa
√xlog√x=10
(x
log√x)
1/2=10
(x
(1/2)*logx)
1/2=10
(a
b)
c=a
b*c, więc
x
(1/4)*logx=10 / ()
4
x
logx=10
4
logx
logx=log10
4
log
2x=4 itd.
9 lip 21:31
ZKS:
Benny mam dla Ciebie taką nierówność z logarytmów
(√x)log8(x) ≥ (16x)1/3.
9 lip 21:36
5-latek: dzięki −teraz rozumiem

To pierwsze tak samo chciałem zapisac tylko wahałem się pomiędzy zapisem log
2x100 a
log
x100
2 (ale byłem bardziej przekonany do tego pierwszego
Co do drugiego zapisu to wychodzi brak rozwiazanych takich przykladow . Przeciez to jest tak
oczywiste ze az proste .
9 lip 21:40
Benny: @ZKS Całe rozwiązanie Ci tu wstawić czy sam wynik?
9 lip 21:51
ZKS:
Pokaż jak zacząłeś i wynik też od razu możesz podać.
9 lip 21:59
Benny: Zapisałem to tak:
x
(1/6)*log2x≥(16x)
1/3 / ()
6
x
log2x≥256x
2
log
2x
log2x≥log
2256x
2
log
22x≥log
2256x
2
| | 1 | |
itd. wynik to x∊(0; |
| >∪<16;+∞) |
| | 4 | |
Te przedziały na szybko sobie napisałem, ale chyba dobrze
9 lip 22:03
ZKS:

.
9 lip 22:11
5-latek: Taką nierownosc moglby dac na maturze
9 lip 22:11