zadanie nr 11
5-latek: No to w takim razie następne (z tych łatwiejszych .
logx √5+logx (5x)−2,25=(logx√5)2
Zalozenie to Z={x: x>0 ⋀x≠1}
Zapiszse to tak
logx√5}+logx5+logxx−logx2√5=2,25
logx√5+logx5−log2x√5=1,25
Wszyskto ladnie tylko ze nie zrobie podstawienia
9 lip 14:18
pigor: ..., ależ dlaczego , przecież log
x5= log
x√52= 2log
x√5. ...
9 lip 14:23
5-latek: dziekuje Ci bardzo

Wiec dalej mamy
log
x√5+2log
x√5−log
2x √5= 1,25
3log
x√5−log
x2√5−1,25=0
Uporzadkuje to
−log
2x√5+3log
x√5−1,25=0
podstawienie log
x√5=t
−2t
2+3t−1,25=0 (mnoze obie strony równania przez (−1)
2t
2−3t+1,25=0
Δ= 9−10<0 (równanie to nie ma rozwiazan wobec tego równanie wyjściowe tez nie ma rozwiazan
9 lip 14:33
ZKS:
Skąd przy t2 ta dwójka?
9 lip 14:41
5-latek: Czesc
ZKS 
Zabij mnie nie wiem skad ona się tam wziela

Miałem podnieść do potęgi drugiej to pewnie napisałem dwojke przy t .
Wiec muszse poprawić
t
2−3t+1,25=0
Δ= 9−5=4
√Δ=2
t
1= 0,5
t
2= 2,5
| | 1 | |
logx√5= |
| to x1/2=√5 to x=5 |
| | 2 | |
| | 5 | |
logx√5= |
| to x5/2= √5 to x= nie wiem |
| | 2 | |
9 lip 14:58
ZKS:
Witaj
5−latek.
x = 5
1/5
9 lip 15:09
5-latek: Jeszcze raz bardzo dziekuje
9 lip 19:00
5-latek: Rozumiem to tak
Zmiana podstawy logarytmu
Rozpiszse to sobie na bkou log
√5x= log
51/2 x= 2log
5x
| 1 | | 5 | |
| = |
| no i dalej już tak ja TY to zrobiles |
| 2log5x | | 2 | |
9 lip 19:13
ZKS:
Tak przepraszam, że tak skrótowo to napisałem, ale sam już doszedłeś do tego,
więc nawet lepiej.
9 lip 21:32
5-latek: A wiesz ze jak wstałem (naprawdę byłem zmeczony) znalazłem takie samo równanie w zbiorze zadań
Antonow Sankin
Tylko oni sprowadzili do podstawy 5 a nie
√5
Było jedno takie samo rozwiązanie x=5 i drugie x=
5√5 (mysle znowu skopałem
Dobrze ze wyjasniles .
Dziekuje CI bardzo za pomoc w rozwiazywaniu tych przykladow .
Była nieocenioma . Naprawde .
9 lip 21:48
ZKS:
W takim razie bardzo mi miło i nie ma sprawy, kiedy będę mógł pomóc to pomogę.

Powodzenia w dalszych zmaganiach.
9 lip 21:53
5-latek:
9 lip 21:53