Pochodne cząstkowe
RJS:
Muszę obliczyć pochodne cząstkowe 2 rzędu z funkcji z=e
exy
| ∂z | |
| =[eexy]'=eexy*(exy)'=eexy*yex=y(eexy+x) |
| ∂x | |
| ∂z | |
| =[eexy]'=eexy*(exy)'=eexy*ex=eexy+1 |
| ∂y | |
Czy dobrze obliczyłem póki co ?
9 lip 12:03
RJS:
w drugiej błąd eexy+x
9 lip 12:05
RJS:
| ∂2z | |
| =y[eexy+x]'=yeexy+x*[y(ex)'+(x)'] |
| ∂x∂x | |
=ye
exy+x*(ye
x+1) ?
9 lip 12:10
J:
dobrze
9 lip 12:10
J:
Faktycznie....tez przeoczylem
druga po x .....dobrze
9 lip 12:16
RJS:
Dziękuję.
9 lip 12:45