Zadanie nr 10.
5-latek: mam następne równanie
log
2(100x)+log
2(10x)+logx=14
Z={x: x>0 }
Teraz mam pytanie .
czy mogę napisac od razu ze ?
log
2100+log
2x+log
210+log
2x+logx=14
5+2log
2x+logx=14
2log
2x+logx−9=0
logx=t
2t
2+t−9=0
Δ=1+72=73 to
√Δ=
√73
| | 1 | |
x=10(−1−√73)/4 a to według mnie jest >0 bo z e wzoru a−n= |
| |
| | an | |
x=10
(√73−1)/4>0
czy muszse zapisac ze
log100x*log100x+log10x*log10x+logx=14
i dalej to rozwiazywac
9 lip 09:58
5-latek: Jeśli ktoś odpiszse to proszse się nie denerwować ze nie odpisuje bo muszse pilnie wyjechać z
rodzicami .
jak przyjadę odpiszse .
9 lip 10:06
john2: Powinno raczej być w drugiej linijce:
(log100 + logx)2 + (log10 + logx)2 + logx = 14
9 lip 10:21
Janek191:
Popieram johna2 :
9 lip 12:39
J:
ja też
9 lip 12:43
5-latek: Dobrze . Wlasnie jeszcze nie mogę dobrze rozpoznać tych zapisow .
czyli dalej
(2+logx)2+(1+logx)2+logx=14
4+4logx+log2x−−− dobrze mam ten pierwszy nawias ?
9 lip 13:37
Saizou : 
(2+logx)
2=4+2logx+log
2x
9 lip 13:38
5-latek: Dzieki wszystkim

to jedziemy dalej
4+4logx+log
2x+1+2logx+log
2x+logx=14
2log
2x+7logx=9
2log
2x+7logx−9=0
logx=t
2t+7t−9=0
Δ=49+72=121 to
√121=11
t
2= 1
to x=10
−4,5
x= 10
Proszse tez o rozpisanie dlaczego wlasnie log
2(100x)= (log100+logx)
2
To ze log100x rozbijakmy na sume log100+logx to rozumiem bo to podstawowy wzor .
9 lip 13:50
henrys: log2(100x)=log(100x)*log(100x)
9 lip 13:52
5-latek: czesc

czyli możemy zapisac to dalej tak( log100+logx)*(log100+logx)= (log100+logx)
2
9 lip 13:55
henrys: cześć

no tak
9 lip 13:55
5-latek: No i gitara
9 lip 13:59
john2: Można też spojrzeć na to tak:
log2(100x) = [log(100x)]2 = [log100 + logx]2
9 lip 14:26
5-latek: Tak jak piszsesz .
Wlasnie znalazłem w książce
Pisza tak log
pnf(x)= [log
pf(f)]
n
Dobrze ze napisales
9 lip 14:37